
Verwarmingsoplossingen waarbij gecombineerd wordt met hernieuwbare energie zitten in de lift, zowel voor nieuwbouwprojecten als voor renovaties. Op Batibouw ging er dan ook heel wat aandacht naar onder meer warmtepompen, zonnecollectoren en superzuinige condensatieketels. Bracht je een bezoek aan Batibouw, maar heb je alle trends op het vlak van verwarming graag nog eens op een rijtje? Of kon je er niet bij zijn in Brussels Expo en wil je weten welke nieuwigheden je precies hebt gemist? Met dit handige overzicht ben je weer helemaal mee!
Mazoutcondensatiesketels: nieuw in het gamma
Wie naar Batibouw kwam omdat zijn huidige installatie aan vervanging toe is, bleef niet op zijn honger zitten. Om te beginnen had Weishaupt een première op zijn stand: een nieuwe versie van zijn populaire mazoutcondensatieketel Thermo Condens WTC-OB-B. De geüpdatete ketel heeft een tweetraps blauwevlambrander en binnenin een beschermingslaag waardoor je hem makkelijker kunt (laten) reinigen.
Elco pronkte met de STRATON®S mazoutketel, die voldoet aan de eisen voor energie-efficiëntieklasse A dankzij de dubbele condensatie in de rookgascondensator en een luchtrookgassysteem volgens de ecodesign-richtlijn. Enkele standen verder pakte Viessmann uit met de stookoliecondensatieketel Vitoladens 300-C. Die neemt weinig plaats in en telt drie vermogensstanden tot 28,9 kW – ideaal dus voor renovatieprojecten. Deze condensatieketel is uitgerust met een compacte tweetraps modulerende blauwevlambrander.
De Dietrich toonde onder meer zijn nieuwe gamma mazoutcondensatieketels Modulens O. Met een ruime waaier aan beschikbare vermogens van 18 tot 30 kW is dit gamma geschikt voor zowel renovaties als nieuwbouwwoningen en bovendien perfect combineerbaar met andere systemen zoals zonnepanelen, hout of warmtepompen. Remeha stelde tot slot de condensatieketel Remeha Calora Tower Oil voor. De ketel is beschikbaar in drie vermogens (18, 24 en 30 kW) en uitgerust met een energiezuinige klasse A-pomp, een mazoutfilter met ontluchtingsfunctie en een unieke modulerende brander.
Groeiende belangstelling voor warmtepompen
Elco, een fabrikant van verwarmingssystemen, ondervond dat 80 tot 85% van de bezoekers renovatieplannen hebben en met stookolie of aardgas willen blijven verwarmen. Tegelijk merkten heel wat standhouders op dat bezoekers belangstelling hadden voor warmtepompen – niet alleen voor nieuwbouwprojecten, maar ook voor renovaties, waarbij meestal voortgebouwd wordt op de al aanwezige energiebron. Enkele opties:
- Buderus bracht op Batibouw de Logano plus KB195i onder de aandacht, een mazoutketel die op een kwart van zijn volledige vermogen kan werken wanneer er minder warmte nodig is. Deze ketel kun je perfect combineren met onder meer een lucht/water-warmtepomp.
- Altantic Belgium zette hun Alféa HYBRID Duo Stookolie Low NOx dan weer in de schijnwerpers. Deze installatie staat in voor zowel verwarming als warm water dankzij een geïntegreerde warmtepomp en een mazoutketel. Zo haal je in een renovatieproject makkelijk 80 °C.
- Bij Viessmann stond ook de Vitocal 205-S: de split-unit lucht/water-warmtepomp werd ontworpen voor een hybride werking in combinatie met een wandgemonteerde of staande condensatieketel met een maximaal vermogen van 30kW.
Het maximum uit je installatie halen met zonne-energie
De mazoutcondensatieketel icoVIT exclusiv van Vaillant laat zien hoe mazout in het verwarmingslandschap van de toekomst past. Met een rendement tot 105% (Hi) haalt hij het maximum uit elke druppel mazout. In vergelijking met een moderne niet-condenserende mazoutketel doet de icoVIT exclusiv het mazoutverbruik met 15% dalen. Bovendien kun je deze ketel combineren met een zonne-energiesysteem. Het aantal panelen dat je daarvoor nodig hebt, hangt af van de omvang van je zonneboiler. Vaillant biedt zonneboilers aan van 300 tot 2.000 liter.
Meer weten over de combinatie mazout en zonne-energie, of over duurzame energie in het algemeen? In ons dossier over duurzaam verwarmen vind je alle informatie!
Een slim verwarmingssysteem maakt het je makkelijk
Wie een lagere energiefactuur én een transparant en gebruiksvriendelijk systeem wil, is gebaat bij een slimme verwarmingsinstallatie. Dat betekent dat je je verwarming op afstand kunt bedienen, het verbruik kunt nagaan en de situatie op elk moment kunt controleren én bijregelen. Honeywell’s evohome Wi-Fi is hier een mooi voorbeeld van. Met dit systeem regel je via je smartphone of tablet je verwarming in elke ruimte van je woning apart.