
De Belg staat erom bekend een baksteen in de maag te hebben en is dan ook dol op bouwen en renoveren. Daarom polste Informazout samen met het marktonderzoeksbureau Profacts bij 502 Belgische mannen en vrouwen tussen 25 en 64 jaar oud naar de hedendaagse trends en behoeftes op vlak van (ver)bouwen. In deze driedelige reeks ontdek je wat we (ver)bouwen en waarom we dat doen. In dit tweede deel komen verwarmingsketels aan bod.
Soorten verwarming en hun kostprijs
De meeste respondenten (46%) gaan ervan uit dat elektrische kachels de hoogste kostprijs hebben qua verbruik. Zonnepanelen en zonneboilers kosten in verbruik dan weer het minste volgens de respondenten en stookolie en aardgas zitten daar tussenin.
Hoe je het beste van beide werelden kunt combineren? Door hybride te verwarmen! Daarbij combineer je je stookolieketel met thermische zonnepanelen en een zonneboiler of met een warmtepomp. Op die manier heb je steeds een optimaal warmtecomfort, en verwarm je toch op een duurzame en energiebesparende manier.
Raadpleeg zeker ook onze tool om te weten te komen welke stappen je nog kunt ondernemen om je bestaande verwarmingsinstallatie te optimaliseren.
Belang energie-efficiëntie bij het bouwen en renoveren
Zoals al aangehaald werd in het eerste deel van deze driedelige reeks is energie-efficiëntie van de woning een belangrijk punt voor de respondenten. De Belgen houden er dan ook rekening mee, wanneer ze bij het (ver)bouwen deuren, ramen, garagepoorten en een verwarmingsinstallatie moeten kiezen. Zo is voor 87% van de respondenten de energie-efficiëntie doorslaggevend bij de keuze voor een verwarmingsketel, gevolgd door de onderhoudsvriendelijkheid (79%) en goede garantievoorwaarden (78%).
Is energie-efficiëntie voor jou ook belangrijk? Dan is het vast interessant om te weten dat nieuwe stookolieketels een energie-efficiëntie tot 98% hebben. Dit betekent dat een liter stookolie bijna 10 kWh nuttige energie oplevert. Bovendien zorg je er met het verplichte jaarlijkse onderhoud voor dat hij steeds optimaal werkt! Met onze handige tool ben je er trouwens zeker van dat je het onderhoud nooit vergeet. Je krijgt namelijk een berichtje wanneer het weer tijd is om een afspraak te maken met de installateur.
Benieuwd naar de rest van het onderzoek? Je leest er alles over in deel één en drie!