Moeder, waarom renoveren wij? Trends en inzichten over renoveren in België (deel 1)

Ga terug naar het overzicht
bouwen renoveren

De Belg staat erom bekend een baksteen in de maag te hebben en is dan ook dol op bouwen en renoveren. Daarom polste Informazout samen met marktonderzoeksbureau Profacts bij 502 Belgische mannen en vrouwen tussen 25 en 64 jaar oud naar de hedendaagse trends en behoeftes op het vlak van (ver)bouwen. In deze driedelige reeks ontdek je wat we (ver)bouwen en waarom we dat doen. Komt als eerste aan bod: de woning in het algemeen.

Het belang van energie-efficiëntie

Waar de Belgen het meeste op inzetten bij het bouwen of renoveren van hun huis? Het energie-efficiënt maken van hun woning. Energie-efficiëntie is met 39% dé functionaliteit bij uitstek. De top drie wordt vervolledigd door een ‘volledig uitgeruste keuken’ met 15% en ‘efficiënte centrale verwarming’ met 12%. ‘Zonnepanelen/zonneboiler’ worden met 6% tot slot nog gezien als de vijfde belangrijkste factor bij de renovatie of bouw van een huis. Over het algemeen is efficiënt en duurzaam verwarmen dus letterlijk een hot topic bij de (ver)bouwende Belgen.

Hoe energie-efficiënt bouwen of renoveren?

Een energie-efficiënte woning begint bij duurzaam verwarmen. Zorg dus voor een aangepast verwarmingssysteem dat aansluit op je noden en ga na wat de mogelijkheden zijn. Je kunt hierin zo ver gaan als je zelf wil. Zo kun je voor een erg intensieve renovatie gaan, waarbij je uitgebreid isoleert en vervolgens volledig inzet op duurzame verwarmingsoplossingen.

Ben je eerder van plan om kleinere verbouwingswerken uit te voeren? Dan is hybride verwarming de oplossing voor jou. Daarbij worden klassieke verwarmingsoplossingen zoals je mazoutketel gecombineerd met duurzame verwarmingstechnologieën zoals een zonneboiler. Op die manier kun je efficiënt verwarmen zonder grote breekwerken uit te voeren.

Benieuwd naar je besparing? Met onze bespaarsimulator kun je nagaan hoeveel je met die energiemix uitspaart op je huidige verwarmingsmethode en wat de terugverdientijd op je investering is.

Benieuwd naar de rest van het onderzoek? Lees dan ook deel twee en drie.

Gerelateerde berichten

De conclusie van de studiedag Climate & Energies for the Future was duidelijk: om de...
In buurland Frankrijk is de biobrandstof F30 al beschikbaar voor verwarming. Deze mix van stookolie...