Meten is weten: je mazoutverbruik berekenen en opvolgen

Ga terug naar het overzicht

Meten is weten: je mazoutverbruik berekenen en opvolgen

Als mazoutgebruiker wil je je woning comfortabel verwarmen en op het juiste moment stookolie bijbestellen, zodat je op een koude of druilerige dag toch geen drie truien moet aanschieten om kippenvel te vermijden. Maar natuurlijk wil je ook weten wat je precies verbruikt. Meten is weten, want zo kun je heel wat energie – en dus geld – besparen. Lees hier hoe je je mazoutverbruik kunt berekenen en opvolgen.

Stookoliedebietmeter voor publieke gebouwen

Publieke gebouwen die verwarmd worden op stookolie (denk aan scholen of overheidsgebouwen) moeten volgens de EPC-regelgeving met stookoliedebietmeters werken om hun verbruik op te volgen en hun jaarverbruik te kennen. Dit jaarverbruik wordt bepaald op basis van de meterstanden: de begin- en eindmeterstand wordt simpelweg opgenomen over de periode van exact een jaar. Voor particulieren is deze optie niet zo gebruikelijk, maar er bestaan gelukkig andere manieren om je mazoutverbruik te berekenen.

Resterende hoeveelheid mazout berekenen

Om als particulier de inhoud van je mazouttank te kennen en de resterende hoeveelheid mazout te berekenen, kun je terugvallen op de peilmeter op je tank. Ben je niet helemaal zeker of die nog wel nauwkeurig genoeg is? Neem dan de peillat erbij om je voorraad op te meten. Om te weten wat dat peil precies betekent in aantal liters resterende stookolie of om wat meer achtergrondinformatie te krijgen, kun je ons stappenplan raadplegen of gebruikmaken van onze handige rekentool.

Tip: hou de mazoutprijzen in de gaten om op het juiste moment bij te bestellen.

Mazoutverbruik vergelijken

Weten wat je precies verbruikt, zegt misschien niet zo veel. Wat je écht wil weten, is of dit nu veel of weinig is in vergelijking met mensen in een gelijkaardige gezins- en woonsituatie (dit wil zeggen: met een huis van hetzelfde bouwjaar en met dezelfde isolatiegraad; met een gezin dat evenveel leden telt, …). Met andere woorden: vergelijken is de boodschap! Je hoeft daarvoor helemaal niet met jeenergiefactuur naar de buren te stappen: onze tool biedt een eenvoudige en objectieve manier om mazoutverbruik te vergelijken. Als benchmark gebruikten we niet minder dan 1.500 ingevulde enquêtes. Bovendien krijg je op het einde van de rit tips op maat voor verbetering.

Gerelateerde berichten

Uit de energie-enquête van Informazout blijkt dat de interesse in hybride warmtepompen stijgt. Dit...
Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...