Mazouttank verwijderen of buiten gebruik stellen: zo zit het in elkaar bij een woning

Ga terug naar het overzicht
Prijs
mazouttank-verwijderen

Een mazouttank is een robuust ding. Zeker over tanks met een Optitank-kwaliteitslabel hoef je je geen zorgen te maken. Ze garanderen namelijk een veilige mazoutopslag. Dat doen ze dankzij hun dubbele wand die de stookolie bij een mogelijk lek opvangt, hun vakkundige plaatsing en het hoogkwalitatief materiaal waarvan ze gemaakt zijn (denk hierbij aan corrosiewerende materialen). Wil je toch je mazouttank buiten gebruik laten stellen? Dan vraag je je vast af hoeveel dat kost en of je premies kunt krijgen voor het saneren van je stookolietank … Maar had je al eens aan tankrenovatie gedacht?

Renovatie van je mazouttank

Denk eerst aan renoveren voor je overgaat tot buiten gebruik stellen. Het is namelijk mogelijk om je tank (preventief) te vernieuwen. Laat je enkelwandige ondergrondse mazouttank bijvoorbeeld vervangen door een dubbelwandige. Zo ben je zeker van een veilige opslag én ben je helemaal klaar voor de vloeibare brandstoffen van morgen. Kijk hoe vlot de switch naar een mazouttank met dubbele bescherming gaat.

Mazouttank buiten gebruik stellen in een woning: wetgeving

Als je je mazouttank niet meer gebruikt, dan ben je verplicht om ze definitief buiten gebruik te laten stellen door een erkend professional. Doe het niet zelf, want je stookolietank saneren is niet zonder gevaar. Om te bepalen of verwijderen ook nodig is, maakt de wetgeving een onderscheid tussen bovengrondse en ondergrondse mazouttanks, en wordt er gekeken naar het volume van de tank.

Mazouttank leegmaken en reinigen: altijd verplicht

Bij elk type stookolietank is professioneel leegmaken en reinigen verplicht bij definitieve buitengebruikstelling, ongeacht het volume. Als je de reiniging uitstelt, riskeer je bodemverontreiniging en daar komen torenhoge kosten bij kijken. Verkoop je je woning, dan kan de koper een attest van definitieve buitengebruikstelling eisen. Maar dit is niet wettelijk verplicht.

Een bovengrondse tank buiten gebruik stelllen?

  • Als het volume minder dan 6.000 liter bedraagt, dan is leegmaken en reinigen vereist. Verwijdering is niet verplicht. Kies je er toch voor, dan moet sinds 1 oktober 2019 de erkende stookolietechnicus een certificaat afleveren als bewijs dat de buitengebruikstelling van je mazouttank correct verliep. Daarop staat onder meer de naam en het erkenningsnummer van de technicus.
  • Kan er in jouw bovengrondse mazouttank meer dan 6.000 liter? Laat ze dan binnen de 36 maanden leegmaken, reinigen én weghalen. Als verwijdering onmogelijk is, dan moet een erkend technicus of een milieudeskundige de tank opvullen met zand, schuim of een gelijkaardig vulmiddel. Je krijgt sinds 1 juni 2015 een certificaat van de erkend stookolietechnicus dat aantoont dat alles volgens de regels gebeurde.

Een bovengrondse mazouttank is trouwens een tank die niet ingegraven zit in de grond. Het kan dus evengoed om een stookolietank in de kelder gaan.

Ondergrondse stookolietank buiten gebruik stellen?

Een ondergrondse mazouttank tot 6.000 liter moet je bij definitieve buitengebruikstelling binnen de vijf  jaar laten leegmaken, reinigen en verwijderen. Voor tanks van meer dan 6.000 liter is de termijn drie jaar (te rekenen vanaf de buitengebruikstelling). Is verwijderen onmogelijk om technische redenen? Dan moet je de tank laten opvullen met zand of een ander geschikt materiaal. Voor opslagtanks tot 6.000 liter is sinds 1 maart 2009 een attest vereist waaruit blijkt dat de werken correct werden uitgevoerd. Voor opslagtanks van meer dan 6.000 liter is zo’n attest ten slotte vereist sinds 1 juni 2015.

Tip: we bundelden voor jou de regels in het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Kostprijs stookolietank verwijderen

Bovengrondse mazouttank verwijderen prijs

Een bovengrondse mazouttank verwijderen kost in totaal 700 à 1.500 euro.

  • De reinigingskosten bedragen 500 à 1.000 euro.
  • Voor verwijdering betaal je 200 à 500 euro extra.

Ondergrondse mazouttank verwijderen

Voor het verwijderen van een ondergrondse mazouttank betaal je zo’n 1.200 tot 2.500 euro in totaal. In die prijs zitten vervat:

  • de kosten van het reinigen en leegmaken (zo’n 500 à 1.000 euro),
  • de kosten voor het verwijderen (zo’n 200 à 500 euro),
  • de prijs van de graafwerken (meestal 500 à 1.000 euro).

Tip: om kosten te besparen, kun je eventueel zelf de graafwerken uitvoeren om de technicus toegang te geven tot de tank.

Een premie om je mazouttank te verwijderen?

De Vlaamse overheid reikt geen premies uit voor het verwijderen van een mazouttank, maar het is mogelijk dat je gemeente of stad dat wél doet.

Doe een beroep op een professional

Raadpleeg onze lijst met professionals die tanks buiten gebruik stellen en vind een erkend technicus in jouw regio. Voor controle en onderhoud van je tank of de plaatsing van je nieuwe tank kun je bij een MazoutExpert met specialisatie tanks terecht. Ken je onze Mazout Alerts al? Meld je aan en ontvang gratis een sms of e-mail wanneer het tijd is voor de volgende controle van je tank, een nieuwe mazoutbestelling of het jaarlijkse onderhoud van je ketel.

Gerelateerde berichten

Door zuinig met sanitair warm water om te springen, kun je heel wat besparen op je energiefactuur...
De sanering van bodemverontreiniging veroorzaakt door een lekkende mazouttank of -leiding is een...