Mazouttank verwijderen of buiten gebruik stellen: is daar een premie voor?

Ga terug naar het overzicht
Prijs
Premie voor mazouttank verwijderen of buiten gebruik stellen

Een mazouttank is een robuust ding. Zeker over tanks met een Optitank-kwaliteitslabel hoef je je geen zorgen te maken. Ze garanderen namelijk een veilige mazoutopslag dankzij, ten eerste, een dubbele wand of inkuiping die de stookolie bij een mogelijk lek opvangt, ten tweede, de vakkundige plaatsing en, ten derde, het gebruik van hoogkwalitatief materiaal (denk aan corrosiewerende materialen). Wil je om een of andere reden toch je mazouttank verwijderen of buiten gebruik laten stellen? Dan vraag je je vast af of je hier premies voor kunt krijgen en wat de wettelijke bepalingen zijn.

Een premie om je mazouttank te verwijderen?

Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen. De Vlaamse overheid reikt geen premies uit voor het verwijderen van een mazouttank, maar het is mogelijk dat je gemeente of stad dat wél doet.

Wettelijke bepalingen per gewest

Als je je mazouttank laat verwijderen of buiten gebruik stellen, moet je op voorhand goed nagaan welke wettelijke bepalingen van kracht zijn in jouw regio. Want de reglementering hierrond verschilt per gewest. De regels zijn afhankelijk van het doel, de grootte en de plaats van de stookolietank. De tank kan zich bovengronds of ondergronds bevinden. Met een ‘ondergrondse’ tank wordt een tank bedoeld die is ingegraven in de grond. Een tank in een kelder wordt dus als ‘bovengronds’ beschouwd.

We bundelden voor jou de juiste informatie over de regels in het Vlaams Gewest, het Waals Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Dankzij controle kun je op je twee oren slapen

Heb jij een stookolietank van minder dan 5.000 kilogram of 6.000 liter? De kans is reëel, want de overgrote meerderheid van de particulieren heeft zo’n tank. Gaat het om een bovengronds exemplaar, dan moest er op 1 maart 2009 een controle gebeurd zijn. Is dat niet het geval? Maak er dan snel werk van. Daarna is er geen herhalingscontrole meer nodig. Een ondergrondse tank moet je om de vijf jaar laten controleren. Zo weet je dat je tank niet lekt en een veilige opslag garandeert.

Niet alleen voor het verwijderen of buiten gebruik stellen van je tank gelden er per gewest specifieke regels, ook voor de opslag van mazout is dit het geval. Raadpleeg onze zoekmotor en ontdek welke wetgeving voor jou van toepassing is: het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Doe een beroep op een MazoutExpert

Raadpleeg onze lijst met professionals die tanks leegmaken, neutraliseren en/of verwijderen. Voor controle en onderhoud kun je bij een MazoutExpert met specialisatie tanks terecht. Ken je onze Mazout Alerts al? Meld je aan en ontvang gratis een sms of e-mail wanneer het tijd is voor de volgende controle van jouw tank. Je kunt er ook een reminder mee activeren wanneer je laatste mazoutbestelling bijna helemaal opgebruikt is of voor het jaarlijks onderhoud van je ketel.

Gerelateerde berichten

Een eerste mazoutvoordeel? De prijs voor stookolie ligt niet vast, dus je kunt tarieven vergelijken...
Het nieuwe jaar is het moment bij uitstek om de regels rond energiepremies nog eens onder de loep...