Mazouttank verwijderen of buiten gebruik stellen: is daar een premie voor?

Ga terug naar het overzicht
Prijs
Premie voor mazouttank verwijderen of buiten gebruik stellen

Een mazouttank is een robuust en veilig ding. Zeker over tanks met een Optitank-veiligheidslabel hoef je je geen zorgen te maken. Ze garanderen namelijk een veilige mazoutopslag dankzij, ten eerste, een dubbele wand of inkuiping die de stookolie bij een mogelijk lek opvangt, ten tweede, de vakkundige plaatsing en, ten derde, het gebruik van hoogkwalitatief materiaal (denk hierbij aan corrosiewerende materialen). Wil je om één of andere reden toch je mazouttank verwijderen of buiten gebruik laten stellen? Dan vraag je je vast af of je hier premies voor kunt krijgen …

Een premie om je mazouttank te verwijderen?

Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen. De Vlaamse overheid reikt geen premies uit voor het verwijderen van een mazouttank, maar het is mogelijk dat je gemeente of stad wél een premie uitreikt. De reglementering over het buitengebruikstellen van een mazouttank verschilt per gewest. De regels zijn afhankelijk van het doel, de grootte en de plaats van de stookolietank. De tank kan zich bovengronds of ondergronds bevinden. Met een ‘ondergrondse’ tank wordt een tank bedoeld die is ingegraven in de grond. Een tank in een kelder wordt dus als ‘bovengronds’ beschouwd. Op onze website kan de specifieke regels per gewest dit nalezen. Je vindt er ook een lijst met professionals die tanks leegmaken, neutraliseren en/of verwijderen.

Dankzij controle kun je op je twee oren slapen

Heb jij een stookolietank van minder dan 5.000 kilogram of 6.000 liter? De kans is reëel, want de overgrote meerderheid van de particulieren heeft zo’n tank. Gaat het om een bovengronds exemplaar, dan moest er op 1 maart 2009 een controle gebeurd zijn. Is dat niet het geval? Maak er dan snel werk van. Daarna is er geen herhalingscontrole meer nodig. Een ondergrondse tank moet je om de vijf jaar laten controleren. Zo weet je dat je tank niet lekt en een veilige opslag garandeert.

Gerelateerde berichten

Wil je mazout en een warmtepomp combineren tot een hybride systeem, dan weet je wellicht graag aan...
Mazout bestellen? Dat je een datum moet overeenkomen met je leverancier spreekt voor zich, maar...