De officiële mazoutprijs varieert elke dag, onder meer door de invloed van vraag en aanbod. Een uitdaging als je wil besparen op je verwarmingskosten, want wanneer is nu het meest gunstige moment om je tank te vullen? Wij van in4fuels geven je alle informatie die je nodig hebt, zoals de stookolieprijs vandaag én die van morgen.

Factoren die de mazoutprijs bepalen

De officiële mazoutprijs per liter is een maximumbedrag: brandstofverdelers mogen zelf bepalen hoeveel ze vragen, zolang de prijs per liter niet hoger is dan de vastgelegde officiële mazoutprijs.

Hoeveel je uiteindelijk betaalt, hangt af van verschillende factoren. We lijsten hier de belangrijkste op.

·       Vraag en aanbod: als er meer vraag is naar stookolie en/of de voorraad slinkt, stijgen de prijzen. Dat verklaart de schommelingen op de internationale markt.

·       Dollarkoers: ruwe aardolie wordt in dollar verhandeld. Als de wisselkoers gunstig is, daalt de prijs in euro.

·       Distributiemarge leveranciers: een vast bedrag per liter dat de kosten voor de distributie dekt.

·       Belastingen: als je mazout bestelt, moet je rekening houden met bepaalde bijdragen, zoals btw en accijnzen.

De overheid legt elke dag de maximumprijzen vast voor mazout. Enerzijds verzekert dat de bevoorrading in heel België aan deze prijs, en anderzijds weet jij als consument altijd vooraf hoeveel je levering zal kosten.

Mazoutprijzen vergelijken met in4fuels

Mazoutprijzen zijn moeilijk te voorspellen, maar wij maken het je een stuk makkelijker. Op onze website vind je de actuele dagprijzen van vandaag en morgen. Zo kun je dag na dag vergelijken en het juiste moment kiezen om een bestelling te plaatsen. Ontdek de officiële brandstofprijzen.

Omdat leveranciers zelf mogen bepalen hoeveel ze vragen per liter (onder de officiële mazoutprijs), doe je er ook goed aan om verschillende brandstofverdelers in je buurt te vergelijken.

Prijsevolutie van stookolie

Als we de stookolieprijs van 2021 tot 2023 bekijken, merken we enkele tendensen op. In 2022 waren er hoge pieken, tot anderhalve euro per liter, door de energiecrisis. Onder meer de oorlog in Oekraïne veroorzaakte toen energietekorten. Sinds januari 2023 is de officiële mazoutprijs weer gedaald, tot ongeveer een euro per liter.

De lente en zomer blijken de beste maanden om je mazouttank te vullen. In mei 2023 betaalde je 77 eurocent per liter. Dat is nog altijd meer dan in 2021, maar een flinke daling tegenover 2022.

Vanaf het najaar zien we de grafiek weer stijgen. Dat is logisch: in de koudste periode van het jaar is er doorgaans een grotere vraag naar vloeibare brandstof. Maar als de winter niet al te koud wordt en de vraag dus ook afneemt, zal de mazoutprijs ook dalen. Je doet er daarom goed aan om regelmatig via onze website de stookolieprijzen te checken.  

Goedkoper vanaf 2.000 liter

Ook goed om te weten: bij leveringen vanaf 2.000 liter ben je goedkoper af. Vanaf die hoeveelheid daalt de maximumprijs per liter. Vraag zeker na bij je leverancier of je eventueel samen met de buren een bestelling mag plaatsen, om zo kosten te besparen.

Verlies je voorraad niet uit het oog

Natuurlijk is de prijs niet het enige dat je in de gaten moet houden: je wil ook niet zonder stookolie – en dus zonder warm water of verwarming – vallen. Ga daarom af en toe na hoeveel brandstof er nog in je tank zit. Met onze handige tool kun je makkelijk je brandstofvoorraad berekenen.

Een gouden tip: wacht zeker niet tot je tank helemaal leeg is, want dan kun je weleens voor onaangename verrassingen komen te staan.

·       Je loopt het risico dat je net moet bestellen op een moment dat mazout iets duurder is.

·       Je riskeert verstoppingen van de zuigleiding en zelfs schade aan je installatie. 

Op tijd bestellen is dus de boodschap! Wil je niets aan het toeval overlaten? Schrijf je dan in voor onze Fuel Alerts en wij laten je weten wanneer je opnieuw mazout moet bestellen.

Deze berichten zijn misschien interessant