We kunnen het niet genoeg herhalen: er is wel degelijk een mooie toekomst weggelegd voor jouw stookolie-installatie. De samenstelling van de brandstof verbetert voortdurend, zodat je efficiënter en milieubewuster verwarmt. Bovendien vallen mazoutinstallaties perfect te combineren met hernieuwbare energie (via een warmtepomp of zonneboiler) en zijn er veelbelovende praktijktesten aan de gang met koolstofarme brandstoffen. Een stookolieketel installeren is en blijft dus een slimme keuze. Uiteraard kun je zo’n klus niet zelf klaren, maar wil je wel goed voorbereid voor de dag komen. En daarbij helpen we je graag!

Kies voor een hoogrendementsketel

Verwarm je momenteel op stookolie, maar heeft je ketel al vele jaren op de teller? Bereken dan via onze simulator hoeveel je bespaart door voor een nieuw exemplaar te kiezen. Of schakel je van bijvoorbeeld aardgas over op mazout? Wat je situatie ook is: met een hoogrendementsketel zit je sowieso goed. Binnen dit type ketel zijn er twee subcategorieën: de lagetemperatuurketel (energielabel B) en de condensatieketel (energielabel A). We zetten de verschillen op een rijtje in ons blogartikel over hoogrendementsketels op mazout.

Een mazoutketel installeren: aandachtspunten

Als je je oude mazoutketel laat vervangen, ligt de plaats van je nieuwe exemplaar voor de hand. De installateur kan de bestaande leidingen namelijk gewoon hergebruiken. Maar stap je net over op stookolie, dan liggen de mogelijkheden voor de locatie van je mazoutketel nog open. Dit zijn dan de belangrijkste aandachtspunten:

Verluchting

Een stookolieketel aangesloten als type B (open verbrandingskring) gebruikt de lucht uit de ruimte waar hij staat. Dit zijn de klassieke staande of vloerketels. Hiervoor moet je zogenaamde ‘boven- en onderverluchting’ voorzien in de opstellingsruimte van de cv-ketel. De grootte van de luchttoevoer- en luchtafvoeropeningen hangt van het toestel af en kun je het best laten berekenen door een erkend technicus. Een B-ketel mag je niet in de wc, bad- of slaapkamer zetten, maar wel in alle andere ruimtes, zoals garages, wasruimtes of kelders.

Voor een stookolieketel aangesloten als type C (gesloten verbrandingskring) zijn er geen beperkingen qua locatie en hoef je geen ventilatie te voorzien. Zo’n ketel haalt zijn lucht namelijk rechtstreeks van buiten via een kanaal door het dak of door de muur. Alleen als je het toestel in een kast of een heel kleine ruimte zou plaatsen, gelden er uitzonderingen.

Ten slotte: zowel lagetemperatuurketels als condensatieketels kunnen als type B of als type C worden aangesloten, overeenkomstig van de voorschriften van de fabrikant van het toestel.

Afvoer van rookgassen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je dus voor een moderne stookolieketel niet per se een klassieke, gemetste schoorsteen door het dak nodig. Een stookolieketel met een rookgasafvoer door de muur verschilt wel een beetje van een ketel mét de klassieke schoorsteen via het dak. We vertellen je er alles over in dit artikel.

Afstand tot de tank

Een mazoutketel installeren op de zolder kan, maar dan heb je een transfertpomp nodig om de mazout tot bij je ketel te krijgen.

Je hele verwarmingssysteem vernieuwen?

Wil je van de gelegenheid gebruikmaken om je hele verwarmingsinstallatie onder handen te nemen, dan ben je vast geïnteresseerd in het onderzoek dat we lieten uitvoeren door het onafhankelijke studiebureau Ph. Deplasse & Vennoten. Daaruit blijkt dat, over een periode van vijftien jaar, de combinatie van een stookoliecondensatieketel en zonneboiler de meest duurzame keuze is. De investering is relatief hoog, maar wordt met behulp van een premie al heel wat haalbaarder.

Deze berichten zijn misschien interessant