Stookolie is een mengsel van koolwaterstoffen dat aan strikte wettelijke normen moet voldoen. Het heeft een duidelijk identificeerbare geur. Merk je een mazoutgeur in huis? Dat is op zich niet schadelijk voor je gezondheid en er is geen ontploffingsgevaar, maar waarschijnlijk wil je de mazoutgeur graag zo snel mogelijk verwijderen. In dit artikel vertellen we je meer over die typische geurhinder van mazout en hoe je de geur kun vermijden.

Enkele tips om mazoutgeur te verwijderen

Bij het vullen van de tank kunnen er enkele druppels mazout op de grond lekken. Die volstaan om de indringende geur van stookolie te verspreiden. Gelukkig kun je dat probleem makkelijk en snel verhelpen.

  • Verluchten: als eerste moet je de ruimte zo snel mogelijk verluchten om de mazoutgeur te verwijderen.
  • Zaagsel of kattenbakvulling: het is belangrijk om de gelekte brandstof zorgvuldig op te kuisen. Dat doe je door er zaagsel of kattenbakvulling over te strooien.
  • Azijn: om de mazoutgeur te absorberen en te verwijderen, doet een lekje witte azijn in een potje ook wonderen. Gewoon dat potje in de ruimte zetten waar je last hebt van geurhinder, en klaar.
  • Mazoutdruppels opdeppen: heb je bovenstaande niet voorhanden, dan kun je de druppels stookolie opdeppen met dubbelgevouwen keukenpapier of een vod. Werp deze nadien weg in een gesloten zak. Als je die in de vuilnisbak laat liggen, kan de geur zich nog verder verspreiden.

Blijft de mazoutgeur aanhouden? Misschien is er een probleem met je installatie

Hoewel mazout een duidelijke geur heeft, merk je daar als gebruiker in normale omstandigheden niets van. Houdt de geur lang aan en heb je geen idee wat de geurhinder veroorzaakt? Als je mazoutketel blijft stinken, kan dat wijzen op een probleem met je installatie. Goede verluchting of een potje azijn zullen dan weinig hulp bieden om de mazoutgeur te verwijderen. De geur is in dit geval een waarschuwingssignaal en er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Misschien is een bepaalde leiding of de brandstoffilter niet volledig vloeistofdicht. Er kan ook een probleem zijn aan het mangat van de tank of aan de tank zelf. Als de mazoutgeur in huis blijft aanhouden, neem je het best zo snel mogelijk contact op met een expert die de stookolie-installatie kan controleren. Is een lek bijvoorbeeld de boosdoener, dan moet dat onmiddellijk opgelost worden.

Mazout is een veilige brandstof

Met mazout kun je gerust zijn: het is een 100% veilige brandstof voor je verwarming, zelfs als er geurhinder is. Stookolie ontploft namelijk niet en ontbrandt niet onder 55 °C. Bovendien is de kans op CO-vergiftiging verwaarloosbaar. Dankzij de bijzondere geur en de rookontwikkeling word je meteen attent gemaakt op een eventuele slechte verbranding of mogelijke problemen. Wil je zeker zijn van een veilige opslag? Laat je tank tijdig controleren door een MazoutExpert met specialisatie reservoirs.

Deze berichten zijn misschien interessant