Mazoutcheque: waarom heb ik nog geen premie ontvangen?

Ga terug naar het overzicht
Prijs
Geen mazoutcheque ontvangen

Om de hoge energieprijzen op te vangen, lanceerde de Federale Overheidsdienst Economie in juni 2022 de mazoutcheque: een eenmalige premie voor gezinnen die op stookolie verwarmen. Eerst was een financiële steun van 225 euro voorzien, maar dat werd opgetrokken tot 300 euro. Je kunt de mazoutcheque nog tot eind april 2023 aanvragen. Maar wat als je al een dossier indiende, maar nog geen premie ontvangen hebt?

Vertraging bij uitbetaling mazoutcheque

De bevoegde staatssecretaris Thomas Dermine gaf tekst en uitleg. Onder andere omdat er meer aanvragen dan verwacht op papier werden ingediend, liep de verwerking van de dossiers vertraging op.

Op 19 januari 2023 was dit de situatie.

  • De FOD Economie ontving meer dan 836.000 formulieren.
  • Al 605.000 stookolie-gebruikers kregen hun beloofde premie.
  • Zo’n 56.500 aanvragen werden geweigerd, meestal door onvolledige of foutieve gegevens.
  • Nog meer dan 170.000 gezinnen wachten op hun stookoliecheque – en daar kunnen nog heel wat nieuwe dossiers bijkomen.

Ben jij bij de wachtenden? Wij verduidelijken twee mogelijke scenario’s.

1. Je hebt een ontvangstbevestiging gekregen

Heb jij een ontvangstbevestiging gekregen? Dan is je dossier goed aangekomen en geregistreerd. Je moet nog even wachten tot het is afgehandeld. De staatssecretaris wil tegen 30 juni 2023 alles afgerond hebben.

2. Je hebt geen ontvangstbevestiging gekregen

Je moet je mazoutcheque aanvragen via een officieel formulier dat je online invult of opstuurt naar de FOD Economie. Een verzoek dat je via mail verstuurde, is sowieso niet geldig.

Deed je alles correct, maar ontving je geen bevestiging? Neem dan contact op met de Federale Overheidsdienst Economie via:

Mijn aanvraag is geweigerd: wat nu?

Is je formulier niet aanvaard, dan krijg je daarvoor geen specifieke reden. De meeste voorkomende oorzaak: de aanvraag is verkeerd ingevuld of er ontbreken gegevens. Je moet bijvoorbeeld een factuur voorleggen van een mazoutlevering tussen 15 november 2021 en 31 maart 2023.

Je kunt nog tot en met 30 april 2023 een nieuwe aanvraag indienen.

Meer weten over de mazoutcheque?

Op de website van FOD Economie vind je een antwoord op veelgestelde vragen, het papieren en online invulformulier (met handleiding), een handig stappenplan en andere interessante documenten.

Ook het schema van de federale overheidsdienst kan je op weg helpen: beantwoord enkele vragen en ontdek wat je nog zelf moet ondernemen.

Bron: FOD Economie

Gerelateerde berichten

Je woning energie-efficiënter maken vraagt vaak een behoorlijke investering. Wat zijn de opties als...
Hoge energieprijzen doen ons nadenken over onze verwarming. Wij maakten de berekening: je cv-ketel...