Ben je op zoek naar een nieuw verwarmingssysteem? Het aanbod van traditionele en hernieuwbare technieken is enorm groot – zo groot dat je na een tijdje misschien door het bos de bomen niet meer ziet. Wat wij aanraden? Wij zweren bij het motto ‘kiezen is verliezen’ en zijn helemaal gewonnen voor slimme combinaties, zoals bijvoorbeeld die van een mazoutinstallatie met een warmtepomp. Deze mix van klassieke en hernieuwbare energie wordt ook wel ‘hybride verwarming’ genoemd. Met zo’n verwarmingsinstallatie haal je zonder twijfel het beste van twee werelden in huis. Hier lees je waarom!

Hoe werkt zo’n hybride verwarming?

Misschien heb je al wel van een hybride verwarming gehoord, maar weet je niet hoe een warmtepomp eigenlijk werkt. Het voornaamste kenmerk (en het grootste voordeel) van warmtepompen is dat ze warmte uit hun omgeving halen. Ze onttrekken met andere woorden warmte aan de grond, het grondwater of de buitenlucht. We horen je al denken: ‘Als het buiten koud is, zakt dus het rendement van een warmtepomp, terwijl net dan de behoefte aan warmte het grootst is’. Geen nood: op dat moment brengt mazout redding. Dit plan B garandeert ook op koude dagen een aangenaam binnenklimaat. Je verbruikt stookolie als het buiten te koud wordt, verder volstaat de warmtepomp. Die verbruikt weliswaar elektriciteit, maar benut heel wat hernieuwbare energie om de woning te verwarmen. Duurzaam en milieuvriendelijk!

Warmtepompen in alle mogelijke situaties

Een warmtepomp is niet alleen mogelijk bij nieuwbouw; ook bij grondige renovaties is zo’n pomp prima te integreren. Er komt geen complexe installatie bij kijken en er zijn geen breekwerken voor nodig – tenzij je kiest voor een geothermische warmtepomp of bodemwarmtepomp, waarvoor je een  buizennetwerk in de grond moet laten leggen.

Heb je vloerverwarming? Dit type verwarming is ideaal in combinatie met een warmtepomp. Een warmtepomp werkt namelijk het beste wanneer de temperatuur van het afgiftesysteem (in dit geval dus vloerverwarming) laag ligt, en garandeert zo meteen een hoog rendement.  

Zwembad- en/of sanitair water verwarmen

Wil je zwembadwater of sanitair water verwarmen? Dan kun je kiezen voor een lucht-waterwarmtepomp, die warmte uit de buitenlucht haalt en die omzet naar warm water. Om te garanderen dat het water de juiste temperatuur bereikt, wordt een compressor ingeschakeld. Daardoor verbruikt de pomp elektriciteit, maar je sanitair water wordt aangemaakt met een uitstekend rendement door de ‘gratis’ energie die de pomp uit de lucht haalt. Je kunt de pomp gewoon op bestaande waterleidingen laten aansluiten.

Een hybride installatie laten installeren

Enkele tips voor wie een hybride installatie overweegt:

Deze berichten zijn misschien interessant