Mazout versus propaan: 5 mythes ontkracht

Ga terug naar het overzicht
Mythes

Misschien heb je je laten vertellen dat het voor de verwarming van je woning verstandig is om over te stappen van mazout op propaan. Maar is dat eigenlijk wel correct? In dit artikel doen we een factcheck.

1.Propaan is NIET goedkoper dan stookolie

Om energieprijzen op een correcte manier te vergelijken, mag je niet gewoon kijken naar de prijs per liter, maar moet je ook de verbrandingswaarde (calorische waarde) van de brandstof in rekening brengen. En hoewel propaan per liter soms minder kost dan stookolie, ligt de verbrandingswaarde van stookolie maar liefst 46% hoger dan die van propaan. Dat betekent dus dat je veel meer warmte haalt uit een liter stookolie (10,641 kWh) dan uit een liter propaan (7,273 kWh).

Laat ons een voorbeeld geven om dit duidelijk te maken. Als je uitgaat van een gemiddelde prijs van € 0,6 per liter voor stookolie en € 0,5 per liter voor propaan, geeft dit voor dezelfde warmteproductie deze prijzen:

  • Stookolie: 2.000 liter x (€ 0,6/liter) = € 1.200
  • Propaan: 2.000 liter x (10,641/7,279) x € 0,5/liter = € 1.461

De conclusie? Met stookolie bespaar je € 261 in vergelijking met propaan.

Wist je trouwens dat  in België in de afgelopen tien jaar de gemiddelde maximumprijs van propaan voor een jaarlijks verbruik van 2.000 liter altijd hoger lag dan die van stookolie? Bovendien wijst niets erop dat die tendens in de toekomst zal veranderen.

2.Propaanketels bieden GEEN beter rendement dan stookolieketels

Condensatieketels op propaan en condensatieketels op stookolie gebruiken een vergelijkbare technologie en bieden dan ook hetzelfde rendement. Beide installaties hebben een seizoensgebonden energie-efficiëntie van minstens 90% (A-label).

Hoe is het misverstand dan ontstaan dat propaanketels een beter rendement zouden hebben? Simpelweg omdat de rendementscijfers vroeger berekend werden op basis van de onderste verbrandingswaarde. Dat is evenwel wetenschappelijk onjuist, omdat het volgens de wetten van de fysica onmogelijk is om een rendement van meer dan 100% te behalen bij de verbranding van een brandstof.

3.Propaangas is NIET beter voor het milieu

Lpg staat voor liquefied petroleum gas. Propaan is met andere woorden een aardolieproduct, net als mazout. De CO2-uitstoot bij de eindverbranding is dan wel lager voor propaan dan voor stookolie, de milieu-impact over de volledige levenscyclus van het product (van de winning tot de eindverbranding) is vergelijkbaar met die van stookolie. Propaan is dus niet duurzamer dan andere fossiele brandstoffen.

Binnenkort komt er evenwel een nieuwe generatie vloeibare brandstoffen op de markt die niet gewonnen wordt uit aardolie, de zogenaamde koolstofarme brandstoffen. Dat is goed nieuws om drie redenen:

  1. Deze nieuwe vloeibare brandstoffen worden synthetisch of op basis van hernieuwbare energie geproduceerd. Zoals de naam al aangeeft, stoten deze brandstoffen zo goed als geen CO2 uit (tot 80% minder dan fossiele brandstoffen).
  2. Koolstofarme brandstoffen zijn perfect te mengen met stookolie en kunnen die op termijn geleidelijk aan vervangen.
  3. De huidige verwarmingsketels hebben nauwelijks aanpassingen nodig om te kunnen werken met deze nieuwe vloeibare brandstoffen.

4.Propaan is NIET minder gevaarlijk dan stookolie

Als je met stookolie verwarmt, loop je geen ontploffingsgevaar. Het vlampunt van stookolie ligt immers boven de 55 °C. Propaan is delicater op het vlak van veiligheid. Dit gas is namelijk zwaarder dan lucht. Bij een lek in de woning zal propaan dus niet ontsnappen langs boven of via een raam, maar zich ophopen onderaan de ruimte, wat gevaarlijk kan zijn.

Stookolie kun je veilig opslagen, zelfs binnen in huis. Propaan daarentegen heeft strikte veiligheidsbeperkingen. Omwille van de veiligheid wordt het meestal opgeslagen in tanks op een afstand van de woning.

Nog een voordeel: met stookolie is het risico op CO-vergiftiging miniem, haast onbestaande.

5.Propaan is NIET makkelijker

Hoe makkelijk iets is, hangt natuurlijk af van hoe je dit zelf ervaart. Met stookolie heb je in elk geval zelf de controle over je tank en je bestellingen. Niets belet je dus om bij elke levering van leverancier te veranderen, bijvoorbeeld om interessantere voorwaarden te krijgen. Met propaan daarentegen, hang je vast aan een contract voor opslag en levering.

Voor beide brandstoffen kies je zelf je leverancier, al zijn er voor propaan heel wat minder aanbieders. Voor stookolie kun je bij de meeste leveranciers tot slot kiezen of je de factuur in één keer betaalt of gespreid.

De feiten op een rijtje

We vatten alles graag nog even samen voor jou:

 

STOOKOLIE

PROPAAN

 

Prijs per kWh warmte

v

 

Voordeel stookolie

Aankoopprijs van de ketel

 

v

Voordeel propaan

Globale jaarlijkse kost (*)

v

 

Voordeel stookolie

Rendement van de ketel

=

=

Gelijk

Koolstofvoetafdruk (**)

=

=

Gelijk

Veiligheid

v

 

Voordeel stookolie

Aantal leveranciers

v

 

Voordeel stookolie

Flexibiliteit (contract leverancier)

v

 

Voordeel stookolie

Betalingsfaciliteiten

=

=

Gelijk

* ‘Totale kosten van verwarmingssystemen bij renovatie’, onderzoek van het bureau Ph. Deplasse & Vennoten in 2017 en geactualiseerd in 2019.

** van extractie tot verbranding

Onze raad? Besparen doe je niet door van energie te veranderen, maar door te kiezen voor een moderne verwarmingsinstallatie. Met een eigentijdse condensatieketel op stookolie zit je helemaal goed, nu én voor de toekomst.

Gerelateerde berichten

Een eerste mazoutvoordeel? De prijs voor stookolie ligt niet vast: je kunt tarieven vergelijken en...
Bij de verkoop van een woning komt heel wat kijken. Lees hier alles wat je moet weten over de...