Vlij je je graag met een boek tegen de radiator, dan wil je vooral dat die vooraan warmte uitstraalt. Je kat houdt dan weer van de warmte die een radiator langs boven afgeeft, aan het raamtablet. Maar met de warmte aan de kant van de muur is niemand iets, want die gaat verloren via de buitenmuur (of via de garage of hal). Pure verspilling dus! Gelukkig kun je dat verlies heel eenvoudig beperken met radiatorfolie. Dat is zilverfolie, of luchtkussenfolie met een aluminium buitenlaagje, die je op of achter de radiator plaatst en die de warmte in de ruimte houdt.

De voordelen van radiatorfolie

Radiatorfolie vermindert de warmtestraling aan de achterkant van je radiator tot maar liefst 95%. Je bespaart zo een heleboel én je huis warmt merkbaar sneller op – zeker als je ook andere energiezuinige maatregelen neemt, zoals dubbelglas of spouwmuurisolatie. Bovendien is radiatorfolie makkelijk te installeren, zo goed als onzichtbaar, goedkoop en snel terugverdiend.

Welke soorten radiatorfolie bestaan er?

Radiatorfolies vallen uiteen in grofweg twee grote groepen. Standaardradiatorfolie vermindert de warmtestraling naar achteren al beduidend, maar speciale HR-folie biedt een nóg hoger rendement. Daarnaast kun je twee types radiatorfolie onderscheiden volgens de manier van installeren. Het eerste type breng je aan op de muur achter de radiator met dubbelzijdige tape, het tweede bevestig je rechtstreeks op de radiator met sterke magneten. De laatste optie valt minder op en kaatst de meeste warmte terug. Da’s interessant! Tussen je radiator en de folie op de muur gaat er anders toch altijd nog wat meer warmte verloren.

Hoe kun je radiatorfolie aanbrengen?

De radiatorfolie aanbrengen is een fluitje van een cent met dit stappenplan.

  • Meet je radiator zorgvuldig op voor je naar de winkel trekt. De grootte ervan bepaalt hoeveel en welke rollen je moet aanschaffen, want radiatorfolie is beschikbaar in verschillende lengtes.
  • Knip de folie op maat — zo’n tien centimeter korter dan de lengte en de breedte van je radiator. De volledige radiatoroppervlakte bedekken is het meest energie-efficiënt, maar dan zit je wel met een zilveren randje dat over je radiator komt piepen en het uitzicht verpest.
  • Wil je de folie aan de radiator zelf vastmaken, breng dan de meegeleverde magneetstrips aan.
  • Plak je de radiatorfolie liever tegen de muur? Maak de ruimte tussen de radiator en de muur goed schoon, want vuil en stof doen de tape niet zo goed plakken. Kleef de dubbelzijdige tape op de radiatorfolie. Let op: kies altijd een tapevariant die bestand is tegen hoge temperaturen.
  • Laat de folie tegen of achter de radiator zakken en druk hem stevig aan op de gewenste plek.

Hoeveel kost radiatorfolie?

De prijs van radiatorfolie is natuurlijk afhankelijk van het merk, de kwaliteit en het type. Standaardradiatorfolie vind je al vanaf een goeie 10 euro per 7,5 meter, inclusief magneetstrips of dubbelzijdige tape. Voor HR-radiatorfolie betaal je zo’n 15 à 25 euro per meter.

Hoeveel kun je besparen met radiatorfolie?

Hoeveel jij precies kunt besparen, hangt af van je specifieke woonsituatie. De isolatiegraad van je woning speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol. Je verdient je investering in radiatorfolie (ongeveer 20 euro) meestal op één jaar terug.

Zo bezuinig je nog meer

Heb je radiatorfolie aangebracht, maar wil je nog meer energie besparen? Dan is het een absolute aanrader om bijvoorbeeld je buizen te isoleren. Bekijk ook even de algemene isolatiegraad van je woning, want die laat vaak te wensen over. Wil je bezuinigen op warm water, dan kun je een douchetimer aanbrengen. Wie het groots ziet, kan natuurlijk gaan voor een totaalaanpak om zijn woning energiezuiniger te maken.

In onze gids over efficiënt verwarmen vind je nog meer nuttige tips om energie te besparen.

Deze berichten zijn misschien interessant