Makkelijk besparen met radiatorfolie

Ga terug naar het overzicht
radiatorfolie

Als je ervan houdt om je met een boek tegen de radiator te vlijen, wil je vooral dat die radiator vooraan warmte uitstraalt. Je kat palmt elke ochtend het raamtablet in en houdt dan weer het meeste van de warmte die een radiator langs boven uitstraalt. Met de warmte die een radiator aan de kant van de muur afgeeft, is niemand iets. Die warmte gaat namelijk verloren via de buitenmuur en gaat gewoon op in de buitenlucht (of aan de hal of garage, waar verwarming overbodig is). Pure verspilling dus! Gelukkig kun je dat verlies heel eenvoudig beperken met behulp van radiatorfolie.

 

De troeven van radiatorfolie

Radiatorfolie is zilverfolie, of luchtkussenfolie met een aluminium buitenlaagje, die de straling van de radiator doeltreffend reflecteert of terug de kamer instuurt. Op die manier vermindert de folie de warmtestraling aan de achterkant van je radiator tot maar liefst 95%. Je bespaart zo een heleboel én je huis warmt merkbaar sneller op – zeker als je ook andere energiezuinige maatregelen neemt, zoals dubbelglas laten plaatsen of spouwmuurisolatie laten aanbrengen. Bovendien is radiatorfolie makkelijk te installeren, zo goed als onzichtbaar, goedkoop en snel terugverdiend.

 

Radiatorfolie in alle soorten

Radiatorfolies vallen uiteen in grofweg twee grote groepen. Standaardradiatorfolie vermindert de warmtestraling naar achter al beduidend, maar speciale HR-folie heeft – zoals de naam al doet vermoeden – een nóg hoger rendement. Daarnaast kun je twee types radiatorfolie onderscheiden op vlak van installatie. Het eerste type kun je op de muur achter de radiator aanbrengen met dubbelzijdige tape. Het tweede bevestig je rechtstreeks op de radiator met behulp van sterke magneten. De voordelen van deze laatste optie zijn dat je er minder van ziet en ze doorgaans het meeste warmte terugkaatst.

 

Radiatorfolie aanbrengen: een stappenplan

Voordat je vingers verstrikt raken in de dubbelzijdige tape of je rol radiatorfolie er op zijn eentje vandoor gaat: lees even dit stappenplan. Dan wordt radiatorfolie aanbrengen een fluitje van een cent.

  • Meet je radiator zorgvuldig op voordat je naar de winkel trekt. De grootte van je radiator bepaalt uiteraard hoeveel en welke rollen folie je moet aanschaffen (radiatorfolie is namelijk beschikbaar in verschillende lengtes).
  • Knip de folie op maat, d.w.z. zo’n tien centimeter korter dan de lengte en de breedte van je radiator. De volledige radiatoroppervlakte bedekken is het energie-efficiëntst, maar dan zit je natuurlijk met een zilveren randje dat voorbij je radiator komt piepen en het uitzicht verpest.
  • Wil je de folie aan de radiator zelf vastmaken, breng dan de meegeleverde magneetstrips aan.
  • Plak je de radiatorfolie liever tegen de muur? Maak dan de ruimte tussen de radiator en de muur schoon. Zelfs in de meest propere huishoudens is dit een verzamelplaats voor vuil en stof, en stof zorgt ervoor dat de tape niet goed plakt. Kleef de dubbelzijdige tape op de radiatorfolie. Let op: kies altijd een tapevariant die bestand is tegen hoge temperaturen.
  • Laat de folie tegen of achter de radiator zakken en druk hem stevig aan op de gewenste plek.

 

Nog extra’s doen?

Radiatorfolie aanbrengen is veel makkelijker dan het lijkt. Blijf je een beetje op je klushonger zitten of heb je nog energie over voor wat extra taken? Dan is het een absolute aanrader om bijvoorbeeld je buizen te isoleren en een douchetimer aan te brengen om te besparen op warm water.

Gerelateerde berichten

Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...
Wil jij de stap zetten naar een lager energieverbruik en een duurzamere woning? Een energieaudit...