Maandelijks of gespreid betalen: het financiële comfort van mazout

Ga terug naar het overzicht
Prijs
Mazout op afbetaling

Maandelijks of gespreid betalen: het financiële comfort van mazout

Wie verwarmt met mazout, gunt zichzelf uitzonderlijk veel keuzevrijheid. Als consument beslis je zelf hoeveel liter je per keer bestelt, bij welke leverancier én op welk moment (bij voorkeur dus wanneer de stookolieprijs laag staat). Maar dat is nog niet alles. Je kiest namelijk ook hoe je betaalt. Eén grote levering is dus niet gelijk aan één rekening. We lichten de verschillende betalingsmogelijkheden even toe, van de gespreide betaling van je mazout tot een heus afbetalingsplan.

Veelgebruikt, maar niet verplicht: contante betaling bij levering

De meeste consumenten betalen hun leverancier contant op het moment van de levering. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat je meteen van de betaling verlost bent en er daarna niet meer aan hoeft te denken. Maar zo’n grote som geld in één keer betalen is niet altijd mogelijk, en het is ook helemaal niet verplicht. Er bestaan nog twee andere systemen.   

Steeds populairder: gespreide of maandelijkse betaling van mazout

Steeds meer mazoutgebruikers kiezen voor gespreide of maandelijkse betalingen. Gespreide betaling is een wettelijk systeem dat je toelaat om je mazoutleverancier maandelijks af te betalen. Je maandbijdrage wordt berekend op basis van het geschatte jaarverbruik. Wat dat voor jou zou betekenen? Dat kan je hier simpelweg berekenen met onze onlinetool.

Aan het systeem van gespreide betalingen zijn wel een aantal voorwaarden verbonden:

  • Je gaat er een contract voor aan
  • Je eerste levering moet minstens 1.000 liter bedragen
  • Je betaalt de helft van de eerste levering onmiddellijk, en de rest in maandelijkse schijven (deze 50%-regel is enkel van toepassing op de allereerste levering nadat je het contract hebt afgesloten)

Na een jaar wordt je effectieve verbruik vergeleken met het geschatte verbruik, en het eventuele verschil verrekend in het jaar daarop. Duidelijk en transparant!

Mazout op afbetalingsplan

Is gespreid betalen bij je leverancier niet mogelijk voor jou? Dan kun je je mazout op afbetaling kopen. Daarvoor ga je een speciale stookolielening of een algemene persoonlijke lening aan bij de bank. Je betaalt dan maandelijks je krediet af. Hoeveel je precies kunt lenen voor je mazoutkosten, hangt af van je financiële instelling. De bedragen variëren van 500 tot 40.000 euro.

Hou er wel rekening mee dat mazout op afbetaling duurder uitvalt dan een spreidingsplan bij je leverancier. Banken rekenen namelijk maandelijks interest aan. Vraag altijd gedetailleerd advies over de kosten en het type lening.

Wist je dat …

… mazout je niet alleen het nodige financiële comfort gunt, maar dat de brandstof ook ideaal is om duurzaam te verwarmen?

Gerelateerde berichten

Je woning energie-efficiënter maken vraagt vaak een behoorlijke investering. Wat zijn de opties als...
Hoge energieprijzen doen ons nadenken over onze verwarming. Wij maakten de berekening: je cv-ketel...