Maak kennis met future fuels en andere nieuwe brandstoffen voor je mazoutketel

Ga terug naar het overzicht
e-fuels

Maak kennis met future fuels en andere nieuwe brandstoffen voor je mazoutketel

De combinatie van mazout en hernieuwbare energiebronnen zit in de lift. Nochtans is dat lang niet de enige manier waarop je vertrouwde verwarmingssysteem evolueert. De ketel zelf wordt ook continu verbeterd – denk maar aan de introductie van de condensatietechniek vanaf de jaren 2000 of meer recent aan de modulerende stookolieketel. En daar stopt het niet bij. In dit artikel stellen we de nieuwe vloeibare brandstoffen aan je voor die mazout op termijn kunnen vervangen, zoals E-fuels!

Brandstoffen van plantaardige oorsprong

Een eerste innovatie die onze aandacht verdient, zijn de hernieuwbare brandstoffen van plantaardige oorsprong. Deze brandstoffen, die zich momenteel in een prototypestadium bevinden, worden gemaakt van biomassa (en dus niet van kostbare gewassen die ook kunnen dienen als voedsel). Denk bijvoorbeeld aan bosafval, plantaardige oliën en zetmeel. De koploperspositie in deze categorie is voorlopig weggelegd voor HVO of Hydrogenated Vegetable Oil. Die olie wordt vervaardigd uit gebruikte dierlijke vetten of plantaardige oliën. In fabrieken in Finland, Italië, Nederland en de Verenigde Staten wordt de technologie al toegepast.

E-fuels of Power-to-liquid in de kijker

Daarnaast zijn alle ogen gericht op E-fuels of Power-to-liquid, een synthetische brandstof op basis van hernieuwbare energie. E-fuels worden in Duitsland al gebruikt in bestaande stookolieketels in een proefproject van IWO, de Duitse zusterorganisatie van het Belgische Informazout. Het idee achter deze oplossing is even simpel als doeltreffend: enerzijds moet men hiervoor CO2 winnen uit de lucht of aan de uitgang van een schoorsteen, en anderzijds moet men waterstof uit het water halen met behulp van elektrolyse. Een combinatie van CO2 en waterstof levert na een speciale behandeling een vloeibare, synthetische koolwaterstof op die perfect werkt in je bestaande stookolieketel. 

Klaar voor de toekomst met technologische innovaties

Je leest het: er staat geen rem op de technologische innovaties die ervoor zorgen dat er een mooie toekomst is weggelegd voor cv-ketels op vloeibare brandstof!

Koolstofarme brandstoffen om klimaatneutraal te verwarmen

Gerelateerde berichten

Willem Voets

Pro

Nieuwe vloeibare brandstoffen kunnen zonder noemenswaardige aanpassingen aan de installatie...