Vandaag proberen we ons energieverbruik steeds meer binnen de perken te houden. We zijn ons namelijk maar al te goed bewust van de impact die ons verbruik op het milieu heeft – en op onze portemonnee. Maar zonder dat we het beseffen, morsen we soms toch met elektriciteit, water en stookolie. Nochtans is energie besparen helemaal niet zo moeilijk. Laat je inspireren door onze eenvoudige tips voor een lager energieverbruik!

Bespaar 7% energie door de verwarming 1°C lager te zetten

De verwarming een graadje lager zetten, bijvoorbeeld op 20°C in plaats van 21°C, maakt al een enorm verschil. Zelf merk je het waarschijnlijk niet eens, maar toch is het effect bijzonder groot. Je bespaart zo namelijk maar liefst 7% energie. Heb je het toch een beetje te fris? Dan trek je gewoon een extra trui aan of kruip je in de zetel gezellig onder een dekentje.

Sluit de gordijnen of rolluiken

Isolerend glas maakt een wereld van verschil, daar twijfelt vandaag de dag niemand nog aan. Maar heb je al gemerkt wat het effect op je energieverbruik is wanneer je ’s avonds de gordijnen of rolluiken sluit? We hebben weleens de gewoonte die nodeloos open te laten. Toch gaat er langs deze weg nog steeds veel warmte verloren – zelfs met isolerend glas. Doe thuis eens de test: je zal versteld staan van het verschil.

Airco: een stiekeme energievreter

Airco werkt natuurlijk heerlijk verkoelend op zwoele zomerdagen. Toch denk je maar beter twee keer na voor je er gebruik van maakt. Van de stiekeme energievreters die in huis te vinden zijn, is airco veruit de grootste. Ga er dus bewust mee om.

Is er niemand thuis? Laat de temperatuur zakken tot 15°C

Het huis een hele dag warm houden zonder dat er ook maar iemand baat bij heeft? Het klinkt absurd, en toch gebeurt het vaker dan je denkt. Stel de temperatuur in huis op 15°C in wanneer je er niet bent. Je zal het verschil in energieverbruik – en in je portefeuille! – gauw merken.

Isoleer de verwarmingsbuizen

Bij het isoleren van je woning denk je wellicht meteen aan gevel- of dakisolatie. Het isoleren van verwarmingsbuizen wordt daarentegen weleens over het hoofd gezien. Ten onrechte, want weinig andere ingrepen zijn zo rendabel. Een onderzoek van Test-Aankoop wees uit dat je per meter geïsoleerde verwarmingsbuis – wanneer die in een kelder of een niet-geïsoleerde zolder ligt – tot maar liefst 27 liter stookolie per jaar kan besparen. Je leest het goed: dat is een enorme hoeveelheid!

Kies voor thermostatische kranen op je radiatoren

De thermostaat staat steeds in één ruimte – meestal de woonkamer – en stuurt de hele verwarmingsinstallatie aan. Door thermostatische kranen te installeren op de radiatoren, kun je in elke ruimte de temperatuur afzonderlijk afstellen. Een thermostaatkraan heeft een sensor waarmee hij de temperatuur in de ruimte meet. Is die lager dan de ingestelde temperatuur, dan verhoogt de kraan de toevoer van warm water in de radiator tot de gewenste temperatuur is bereikt. Je kunt ook kiezen voor een verplaatsbare kamerthermostaat.

Zet in op hernieuwbare energie

Vandaag zijn er talloze mogelijkheden om in te zetten op hernieuwbare energie. Denk maar aan een zonneboiler voor sanitair warm water of verwarmingsondersteuning,  hybride installaties waarbij een stookolieketel wordt ondersteund door een warmtepomp, enzoverder.   

Kies voor ramen met gunstige isolatiewaarden

Let tot slot ook op de isolatiewaarde (of U-waarde) van het glas van je ramen. Die waarde is erg belangrijk, want ze bepaalt voor een groot deel hoeveel energie je uiteindelijk zult besparen. De U-waarde, vroeger K-waarde genoemd, geeft aan hoeveel warmte een bepaald materiaal per vierkante meter doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er wordt doorgelaten en hoe beter het glas in combinatie met het raamprofiel isoleert.

Deze berichten zijn misschien interessant