Dat onze CO2-uitstoot moet zakken, daar zijn we het ondertussen over eens. Ook het energieverbruik moet dalen. Er zijn gelukkig verschillende manieren om die twee doelstellingen te bereiken. Zo kun je oude gebouwen isoleren, oude stookolieketels vervangen door hoogrendementsketels of kiezen voor hybride verwarming. Ten slotte is het cruciaal om te investeren in koolstofarme brandstoffen die de fossiele brandstoffen op termijn moeten vervangen. En dat hebben ze in Duitsland goed begrepen.

Europese ambitie: koolstofarm in 2050

Europa wil in 2050 volledig koolstofarm zijn. Duitsland heeft een voortrekkersrol op zich genomen om die ambitie waar te maken. Al in de jaren 90 was er in Duitsland sprake van een ‘Energiewende’, waardoor het land is gaan investeren in onderzoek en innovatie op het vlak van hernieuwbare brandstoffen. Het Karlsruher Institut für Technologie (KIT) is een van de toonaangevende onderzoekscentra. Wetenschappers zijn er dagelijks bezig met onderzoek naar koolstofarme brandstoffen, mét resultaat.

Oog op de toekomst én op het nu

Hoewel Europa in zijn richtlijn voor hernieuwbare energie al enkele eisen oplegt, zoals een significante daling in CO2-uitstoot, doet Duitsland daar nog een schepje bovenop. Zo moeten de synthetische vloeibare brandstoffen compatibel zijn met bestaande installaties. Bovendien mogen ze niet concurreren met bestaande brandstoffen. Zo maakt men de brandstoffen op termijn ook commercieel interessant. Die compatibiliteit faciliteert ook een geleidelijke overgang van fossiele brandstoffen naar koolstofarme brandstoffen. Gebruikers moeten immers geen nieuwe installatie aanschaffen en dat vergroot natuurlijk het draagvlak voor de nieuwe brandstoffen!

Koolstofarme brandstoffen: geleidelijke overgang

Een geleidelijke overgang is misschien wel het meest heikele punt in België. De Vlaamse regering denkt aan een uitfasering van stookolie-installaties voor verwarming. Terwijl die installaties net perfect zijn om die koolstofarme brandstoffen op te slaan en te verbruiken, zonder noemenswaardige aanpassing.

Duitsland kiest voor een andere aanpak, denk maar aan de extra vereiste op het vlak van compatibiliteit. Duitsers die op stookolie verwarmen, mogen dat blijven doen. Tot 2026 mogen consumenten de nieuwste condensatieketels laten installeren. Daarna worden enkel nog hybride verwarmingssystemen toegelaten. Hybride systemen combineren eenverwarmingsinstallatie op stookolie met hernieuwbare energie, zoals een zonneboiler of een warmtepomp. Duitsland lijkt te beseffen dat het probleem van de CO2-uitstoot zich niet in de verbrandingsketel voordoet, maar wel bij wat je daarin verbrandt.

Beredeneerde aanpak, dus draagvlak

Deze beredeneerde aanpak van de Duitse regering zal resulteren in een breed gedragen, geleidelijke omschakeling naar koolstofarme brandstoffen. Dankzij investeringen in onderzoek en innovatie zullen ook de productiekosten van de koolstofarme brandstoffen dalen en wordt het koolstofarme verhaal interessant voor professionelen én particulieren. Resultaat? Minder energieverbruik en minder CO2-uitstoot. Is dat niet wat we allemaal willen?

Deze berichten zijn misschien interessant