Kent u de koolstofarme brandstof Power-to-Liquid al?

Ga terug naar het overzicht

De toekomst van stookolieverwarming ligt bij de nieuwe vloeibare brandstoffen van plantaardige of synthetische oorsprong. Zij hebben een veel kleinere of zelfs neutrale ecologische voetafdruk. Informazout ging op bezoek bij Ineratec, een spin-off van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT), dat gespecialiseerd is in het omzetten van CO2 en waterstof in schone brandstoffen. Dat noemen we het Power-to-Liquid (PtL)-proces.

Hoe wordt Power-to-Liquid-brandstof geproduceerd?

Hoe wordt Power-to-Liquid-brandstof geproduceerd?

Eerst wordt er zuurstof (O2) en waterstof (H2) uit water gegenereerd door elektrolyse en met behulp van wind-, zonne- of hydro-elektrische energie. De zuurstof die daarbij vrijkomt, heeft geen verder nut. Daarna wordt koolstofdioxide (CO2) opgevangen uit de atmosfeer of uit een ander industrieel proces, en worden waterstof en koolstofdioxide samengevoegd. Dit vormt de basis voor milieu- en klimaatvriendelijke Power-to-Liquid-benzine, -diesel of -kerosine.

Met het Power-to-Liquid-proces kunnen we vloeibare brandstof produceren op basis van CO2 en waterstof en met behulp van groene stroom.
-

Waar komt de gebruikte CO2 vandaan?

Ineratec haalt de CO2 uit de productie van biomassa of uit industriële processen zoals die van de chemiesector of de cementproductie. De CO2 kan ook rechtstreeks uit de lucht opgevangen en gefilterd worden.

Welke technologie gaat er schuil achter het Power-to-Liquid-proces?

Alle toepassingen van Ineratec, bijvoorbeeld voor de productie van methanol, methaan of stookolie, zijn gebaseerd op de Fischer-Tropsch-technologie in reactoren met een druk van 25 tot 30 bar en een temperatuur van zo’n 230 °C. In 2017 ontwikkelde het bedrijf een eerste testreactor van één megawatt die in een container past en 10 liter synthetische brandstof per dag kan produceren. Intussen exporteert het zijn modulaire proces over de hele wereld.

Hoeveel kost de grondstof?

Voor de productie van waterstof zijn grote hoeveelheden hernieuwbare elektriciteit nodig. De prijs daarvan is dus van cruciaal belang. "In 2019 konden we al synthetische Power-to-Liquid-brandstof produceren voor minder dan 1 euro per liter", zegt Philipp Engelkamp, een van de oprichters van Ineratec. Daarom gaat het bedrijf op zoek naar plaatsen met een groot aanbod aan goedkope hernieuwbare energie. "Noord-Afrika is ideaal voor zonne-energie, en in Patagonië (Zuid-Amerika) waait het 7.000 uur per jaar – heel wat meer dan de 4.000 uur per jaar in de Europese windmolenparken", vertelt Christian Bersier, ondervoorzitter van de Raad van Bestuur van Ineratec.

Wat zijn de toepassingen?

"Ons Power-to-Liquid-proces is erg veelzijdig," vervolgt Philipp Engelkamp. "De luchtvaartsector is bijzonder belangrijk voor Ineratec omdat er momenteel geen groen alternatief is voor kerosine. Maar het proces kan ook worden gebruikt in de auto-industrie, de chemie en de verwarmingssector." Power-to-Liquid-brandstoffen worden al jaren probleemloos gebruikt in verwarmingsketels en vereisen nauwelijks aanpassingen van de consument of de distributeur.
Power-to-Liquid-brandstoffen kunnen worden gebruikt in bestaande verwarmingsketels, zonder aanpassingen aan het systeem of de distributie.
-

Gerelateerde berichten

Tegen 2050 wil Europa 100% koolstofneutraal zijn. Dat kan bijvoorbeeld door onze huidige...
Tegen 2050 moeten we evolueren naar een koolstofarm Europa. En future fuels kunnen ons daarbij...