Ken je HVO of Hydrotreated Vegetable Oil al?

Ga terug naar het overzicht
HVO

Vraag je je soms af of je verwarmingsinstallatie op stookolie eigenlijk nog wel een toekomst heeft? Het antwoord is ‘jazeker’, maar misschien niet op de manier die je meteen verwacht. Experts zijn namelijk volop koolstofarme brandstoffen aan het ontwikkelen en die zullen binnen afzienbare tijd ook hun weg vinden naar jouw bestaande stookolie-installatie. Lees hier meer over een van die veelbelovende hernieuwbare brandstoffen: Hydrogenated Vegetable Oil, ook wel bekend als Hydrotreated Vegetable Oil of HVO.

Wat is HVO?

De naam HVO, Hydrotreated Vegetable Oil of Hydrogenated Vegetable Oil, dateert uit de beginperiode van de biobrandstof, toen plantaardige oliën als basisgrondstof dienden. Vandaag wordt er ook met afval en restvet uit de voedsel-, vis- en slachthuisindustrie gewerkt, en met plantaardige olie die niet geschikt is voor consumptie. Tijdens de HVO-productie voegt men er waterstof aan toe om een paraffinische, koolstofarme vloeibare brandstof te creëren die veel milieuvriendelijker is dan de fossiele brandstoffen die we momenteel nog gebruiken om onze huizen te verwarmen of om de brandstoftanks van onze auto’s en vrachtwagens te vullen.

De voordelen van HVO op een rij

1. HVO stoot tot 90% minder CO2 uit

Laten we beginnen met een van de opvallendste voordelen, namelijk het feit dat HVO gemaakt is van 100% hernieuwbare grondstoffen en het de uitstoot van CO2 tot 90% kan verminderen ten opzichte van klassieke stookolie. Verder komt er veel minder roet vrij bij de verbranding, waardoor ook de uitstoot van fijnstof beperkt is. HVO is bovendien een onuitputtelijke energiebron, in tegenstelling tot de fossiele brandstoffen die we vandaag kennen. Je mag HVO daarom beschouwen als een duurzamere variant van stookolie.

2. Slechts minieme aanpassing aan je installatie

HVO is geschikt voor gebruik in je huidige stookolie-installatie, dus je hoeft geen nieuwe cv-installatie te kopen als je overschakelt naar de nieuwe koolstofarme brandstof. Met hoogstens een kleine aanpassing maak je zorgeloos de switch. Concreet zul je wellicht enkel je brander lichtjes moeten laten bijregelen; een fluitje van een cent. Wist je trouwens dat je HVO kunt mengen met stookolie? Je zal dus niet meteen voor de pure vorm moeten kiezen. Op dit moment lopen er al heel wat proefprojecten waarbij de verwarmingsinstallatie van consumenten ofwel op 100% HVO ofwel op een mengvorm van HVO en stookolie draait. Dat verloopt tot nu toe heel vlot. Bekijk bijvoorbeeld de getuigenis van Jeroen, die de brandstof in zijn verwarmingsinstallatie test, of lees meer over de praktijktests op onze blog.

3. Kosten vergelijkbaar met stookolie

Daarnaast liggen de productiekosten van HVO op hetzelfde niveau als die van stookolie. Ook op je factuur zou je op termijn dus weinig verschil mogen zien. ‘Op termijn’, zeggen we wel. Want de productievolumes zijn momenteel nog niet groot genoeg om Hydrotreated Vegetable Oil echt een voordelige brandstof te noemen. Maar zodra de productie aanzwengelt, daalt de prijs onvermijdelijk, wat voor jou als consument natuurlijk bijzonder goed nieuws is.

4. Veilige en goede opslag

HVO laat zich even veilig en goed opslaan als stookolie. De olie heeft met andere woorden een lange houdbaarheid en is uitstekend bestand tegen koude – het mag vriezen tot -34°C – en dat zonder toevoeging van additieven. Een bijkomend voordeel is dat je er de bevoorradingsfluctuaties mee kunt overbruggen of compenseren waarmee hernieuwbare energie onvermijdelijk gepaard gaat.

5. Reukloos

Tot slot bevat HVO geen zwavel, zuurstof of aromatische verbindingen. Daardoor is de brandstof volkomen reukloos.

Gratis gids over nieuwe brandstoffen

Wil je meer te weten over HVO en andere hernieuwbare brandstoffen zoals FAME, Biomass-to-Liquid en e-fuels? Dan is onze gids zeker iets voor jou. Download hem gratis!

Gerelateerde berichten

De conclusie van de studiedag Climate & Energies for the Future was duidelijk: om de...
In buurland Frankrijk is de biobrandstof F30 al beschikbaar voor verwarming. Deze mix van stookolie...