Je verwarming kiezen: hoe pak je dat het beste aan?

Ga terug naar het overzicht
verwarming kiezen

Als een gewaarschuwd man er twee waard is, dan zou een goed geïnformeerd man er minstens vier waard mogen zijn. Want om in het leven de juiste beslissingen te kunnen maken, moet je gewoon weten waar je aan toe bent. Zo komt er bijvoorbeeld heel wat kijken bij je verwarming kiezen. Je moet niet alleen een energiebron kiezen, maar ook het verwarmingssysteem en de leverancier met wie je in zee gaat. Want je denkt ook wel aan het milieu, maar je portefeuille mag er niet al te fel onder lijden: de verbruikskost en de investeringskost zijn dus eveneens erg bepalend voor je beslissing.

Verwarming kiezen? Vertrek van je huidige situatie.

Welke energie wil je gebruiken? Kies je bijvoorbeeld voor aardgas of stookolie? Om een slimme keuze te kunnen maken, is het belangrijk dat je begint bij je huidige thuissituatie. De kosten voor je verwarming hangen namelijk af van een heleboel factoren:

  • het energieverbruik
  • het rendement van de installatie
  • de grootte van de woning
  • de isolatie van de woning
  • het leefgedrag van de bewoners
  • de onderhoudskosten

Gebruik bij je vergelijking altijd diezelfde parameters. Om de consument te beschermen, legt de overheid officiële maximumprijzen op voor mazout. Je kunt er dus zeker van zijn dat je nooit meer betaalt dan dit maximumtarief. Verder hangt de stookolieprijs van vele factoren af en reageert hij vrijwel meteen op prijsschommelingen (onder meer voor een vat ruwe aardolie op de internationale markt), terwijl de aardgasprijs met een vertraging van ongeveer zes maanden volgt.

Doe een onlinesimulatie

Verwarm je met stookolie, dan kun je je mazoutverbruik objectief vergelijken met dat van anderen in een gelijkaardige woonsituatie. De informatie die je uit onze online simulatietool haalt, laat je toe om je verbruik te evalueren en zo besparingen te realiseren. Want om te weten waar het beter kan, moet je natuurlijk wel weten hoe je er nu voorstaat.

Zekerheid over verbruikskosten? Kies voor mazout

Een grote troef van verwarmen op mazout zijn de transparante kosten. Je weet op voorhand wat je betaalt en kunt de levering mooi inpassen in je jaarbudget. Die zekerheid heb je niet – of veel minder – met aardgas of elektriciteit. Wist je trouwens dat je bij de meeste leveranciers ook je mazoutfactuur maandelijks kunt spreiden? Wat jij per maand zou betalen als je in zo’n systeem zou instappen, kun je makkelijk nagaan via onze simulator.

Gerelateerde berichten

Je warmtepomp koppelen aan je cv-ketel op mazout? Ontdek waarom dit een betere optie is dan een ‘...
We kunnen je de combinatie van een verwarmingsketel met warmtepomp aanraden. We geven je hier zes...