Je verouderde of energievretende cv-ketel vervangen? Hierop moet je letten

Ga terug naar het overzicht
cv-ketel vervangen

Gaat je cv-ketel al langer dan twintig jaar mee? Dan is het een goed idee om aan vervanging te denken, want de nieuwe ketels zijn een pak efficiënter en beter voor het milieu. Dankzij nieuwe verwarmingstechnieken vind je gegarandeerd een verwarmingsketel die aansluit bij jouw behoeften en budget. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hypermoderne modulerende stookolieketel of een duurzaam hybride verwarmingssysteem, zoals een condensatieketel in combinatie met een zonneboiler. Lees even mee en ontdek waarop je moet letten als je je cv-ketel wil vervangen of optimaliseren.

1. Wanneer moet je je cv-ketel vervangen?

Met een cv-ketel op mazout zit je voor lange tijd goed. Maar hoe lang juist? Het is uiteraard geen exacte wetenschap, maar als je cv-ketel ouder is dan twintig jaar kan hij al wel eens kuren beginnen krijgen. Bepaalde onderdelen, zoals de brander bijvoorbeeld, kunnen eerder de geest geven. Je hebt dan twee opties: je vervangt het onderdeel en kunt weer een tijdje verder, of je kijkt uit naar een nieuwe installatie. Soms is een vervanging ook bij een jongere cv-ketel aangeraden, bijvoorbeeld als het rendement aanzienlijk daalt of wanneer de ketel vaak in panne valt.

Wil je een duurzamere verwarmingsinstallatie? Dan loont het niet alleen om je cv-ketel te vervangen; vaak is dit hét moment om je hele installatie eens onder de loep te nemen.

2. Goed voor je portemonnee en het milieu

Laat je niet afschrikken door de mogelijke kosten. Een nieuwe installatie lijkt een grote hap uit je budget, maar je kunt net heel wat besparen door je oude cv-ketel te vervangen. Moderne verwarmingssystemen zijn vaak energiezuiniger dan oude. Met onze bespaarsimulator kom je te weten hoeveel je uitspaart. En misschien kun je profiteren van een premie.

Maakt de renovatie van je verwarmingsinstallatie deel uit van een reeks van in totaal (minstens) drie energiebesparende maatregelen? Dan kun je een totaalrenovatiebonus aanvragen voor het geheel. De site van de Vlaamse overheid biedt meer informatie.

Je gaat er trouwens niet alleen financieel op vooruit, ook de uitstoot van broeikasgassen zal verminderen. De kwaliteit van stookolie verbetert voortdurend, waardoor je nieuwe verwarmingsketel minder belastend is voor het milieu.

3. Bepaal jouw specifieke warmtebehoefte

Als je je oude cv-ketel vervangt, moet je weten waaraan je nieuwe verwarmingsketel precies moet voldoen. Er zijn heel wat modellen op de markt, waardoor je zeker een geschikte verwarmingsinstallatie vindt die aansluit bij jouw specifieke warmtebehoefte

Misschien wil je meer doen dan je oude cv-ketel vervangen door een condensatie- of lagetemperatuurketel, en opteren voor de combinatie met hernieuwbare energie. Uit een onafhankelijk onderzoek in opdracht van Informazout blijkt dat de combo stookoliecondensatieketel en zonneboiler de meest duurzame is over een termijn van vijftien jaar. Die combinatie kost je per jaar zo’n € 3.467. Een stookoliecondensatieketel op zich kost slechts € 3.402 per jaar, en is daarmee dan weer de financieel interessantste keuze.

4. Kies een verwarmingssysteem op jouw maat

Nu je weet waaraan jouw nieuwe verwarmingsketel moet voldoen, kun je op zoek gaan naar het meest efficiënte verwarmingssysteem voor jouw warmtebehoefte. Woon je in een appartement? Dan moet je rekening houden met de specifieke regels voor de vervanging van cv-ketels in appartementsgebouwen.

Een condensatieketel op stookolie is de zuinigste hoogrendementsketel. Met een rendement van 98% zet zo’n ketel zo goed als alle energie uit de brandstof om in warmte. Bovendien is een stookoliecondensatieketel de voordeligste optie. Of misschien is de modulerende stookolieketel wel iets voor jou? De meest duurzame keuze is dan weer een condensatieketel in combinatie met een zonneboiler of warmtepomp. Daarnaast is een condensatieketel enorm eenvoudig te plaatsen.

Je kunt ook kiezen voor een lagetemperatuurketel. Deze energiezuinige verwarmingsketel wint steeds aan populariteit en heeft een lage investeringskost. De installatie van deze ketel is echter iets complexer en duurder en hij haalt ook een lager rendement dan een condensatieketel.

5. Laat je cv-ketel vervangen door een erkend technicus

Er komt dus heel wat bij kijken als je je cv-ketel wil vervangen. Je kunt het best een beroep doen op een erkend technicus of MazoutExpert, die je helpt om het meest geschikte toestel te kiezen. Laat de vervanging en plaatsing door een professional uitvoeren, zo ben je zeker van een veilige installatie die voldoet aan alle voorschriften. 

Heb je vragen over de duur en kosten van de installatie? De technicus helpt je graag verder. Een eenvoudige installatie kan in enkele uren afgerond zijn, maar de plaatsing van een zonneboiler of warmtepomp neemt wat meer tijd in beslag.

Gerelateerde berichten

Is je verwarmingsketel aan vervanging toe en kijk je uit naar een nieuw exemplaar? Lees hier dan...
Een zonneboiler laten plaatsen? Goed idee! Maar die installatie is echt wel specialistenwerk. Lees...