Je radiatoren schoonmaken, hoe doe je dat?

Ga terug naar het overzicht
radiatoren schoonmaken

Misschien wil je er nog liever niet aan denken, maar de winter komt eraan. Dat betekent niet alleen dat je stilaan je dikke truien en sjaals weer uit de kast mag opdiepen en je stookolievoorraad moet checken zodat je zeker niet zonder valt, maar ook dat je je radiatoren helemaal klaar moet maken om weer op volle toeren te draaien. Idealiter heb je ze deze zomer al een uitgebreid onderhoud gegeven, en nu kun je ze nog eens ontluchten en goed schoonmaken, zodat ze volledig klaar zijn voor de koudere temperaturen waaraan we ons binnenkort mogen verwachten. Ontdek hier hoe je te werk moet gaan.

Het onderhoud van je radiatoren

Het eigenlijke onderhoud van je radiatoren doe je het best in de zomer. Dan heb je namelijk geen verwarming nodig: hét moment voor een eventuele een herstelling. Kijk je radiator daarom eens na op eventuele lekken. Zit er ergens een roestplekje? Dan moet je dat meteen aanpakken! Laat het water af, schuur de buis ter hoogte van het plekje op en dicht het gat met lekdichtingsmiddel. Dat gaat niet in de winter (want dan loopt er uiteraard water door de buizen) en als je het tot dan uitstelt, krijg je sowieso problemen. Door de warmte zetten de buizen namelijk uit, waardoor het lek verergert. Bij grotere lekken laat je wel beter een installateur komen.

Je radiatoren schoonmaken

Als je je radiatoren helemaal nagekeken hebt, kun je ze zorgvuldig schoonmaken. Gebruik daarvoor lange borstels om tussen de lamellen te gaan. Stof houdt de warmte tegen, dus je radiatoren ontstoffen helpt om efficiënter te verwarmen. In dat opzicht is het trouwens ook slim om folie achter je radiatoren te hangen. Zo verlies je nóg minder warmte. Veel poetsplezier!

Gerelateerde berichten

De conclusie van de studiedag Climate & Energies for the Future was duidelijk: om de...
In buurland Frankrijk is de biobrandstof F30 al beschikbaar voor verwarming. Deze mix van stookolie...