Je oude mazoutketel vervangen? Enkele aandachtspunten

Ga terug naar het overzicht
oude mazoutketel

Een mazoutketel hoef je niet snel te vervangen. De gemiddelde levensduur van zo’n ketel bedraagt maar liefst dertig jaar, en er zijn er zelfs die met gemak nog ouder worden. Zo hebben de meeste branders na vijftien jaar hun beste tijd gehad, maar kun je met je ketel gerust opnieuw een hele poos verder nadat je dit onderdeel hebt laten vervangen. Begint je oude mazoutketel toch mankementen te vertonen? Dan is het tijd voor een nieuwe. En net zoals je je dak onder de loep neemt voordat je zonnepanelen laat plaatsen, bekijk je het best ook je hele verwarmingssysteem met een kritisch oog voor je een nieuwe mazoutketel koopt. Waar kan het beter – lees: duurzamer?

Je mazoutketel vervangen door een nieuwe

Wie zijn oude mazoutketel wegdoet en een nieuwe wil laten plaatsen, staat voor een aantal belangrijke keuzes. Mazoutketels bestaan namelijk in verschillende maten en vormen. Je hebt om te beginnen vloer- en wandmodellen. Die laatste wegen slechts 50 tot 70 kilogram en je kunt ze – zoals hun naam al doet vermoeden – makkelijk tegen de muur monteren, zodat je geen kostbare vloeroppervlakte verliest. Zo’n wandmodel kun je bovendien in een kast laten plaatsen, zodat je er niets meer van ziet.

Wie daarentegen voor een (iets zwaardere of robuustere) vloerketel opteert, heeft de keuze uit een toestel met of zonder een geïntegreerde boiler waarin een waterreserve op temperatuur gehouden wordt.

Een complete renovatie van je verwarming en verder…

Misschien wil je meer dan  je oude stookolieketel vervangen door een nieuwe. Waarom dan niet  mazout combineren met hernieuwbare energie? Uit een onderzoek dat Informazout liet uitvoeren door het onafhankelijke studiebureau Ph. Deplasse & Associés blijkt dat de combinatie van een stookoliecondensatieketel en zonneboiler de meest duurzame keuze is over een periode van vijftien jaar. Daar staat wel een relatief hoge investeringskost tegenover, maar die wordt met behulp van een premie al heel wat haalbaarder. Heb je meer interesse in de financieel voordeligste keuze over dezelfde periode? Dan kies je beter voor een stookoliecondensatieketel alleen, die je jaarlijks € 3.132 kost (tegenover € 3.212 voor de stookoliecondensatieketel met een zonneboiler).

Laat je bijstaan door een specialist

Net als bij elke andere grote aankoop loont het de moeite om verschillende aanbieders te vergelijken en zeker voldoende offertes op te vragen. Voor een stookolieketel op zich tel je gemiddeld € 4.750 neer, terwijl de installatie rond de € 1.800 euro kost. De exacte prijs hangt natuurlijk af van het vermogen van je ketel, de duurzaamheid van de materialen, de keuze voor domotica, en zo verder.

Gerelateerde berichten

Je oude of energievretende cv-ketel vervangen? Met een moderne verwarmingsketel kun je duurzaam...
Een zonneboiler laten plaatsen? Goed idee! Maar die installatie is echt wel specialistenwerk. Lees...