Je oude mazoutketel vervangen? Enkele aandachtspunten

Ga terug naar het overzicht
mazoutketel vervangen

Een mazoutketel hoef je niet snel te vervangen. De gemiddelde levensduur van zo’n ketel bedraagt een dertigtal jaar, en er zijn er zelfs die met gemak nog ouder worden. Terwijl de meeste branders na vijftien jaar hun beste tijd hebben gehad, kun je met je ketel dus gerust een poos verder als je dit onderdeel vervangt. Wanneer je oude mazoutketel toch grote mankementen begint te vertonen, is het tijd voor een nieuwe installatie. Je bekijkt dan het best je hele verwarmingssysteem met een kritische blik voor je tot een aankoop overgaat. Waar kan het beter – lees: duurzamer? Maar misschien word je verrast door een plotse panne en heb je weinig tijd om een uitgebreid vooronderzoek te doen. Met ons advies maak je de juiste keuze.

Wetgeving rond de vervanging van stookolieketels

Vanaf 2022 is het in Vlaanderen enkel mogelijk om een oude stookolieketel te vervangen door een nieuw exemplaar, als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. Woon je in Brussel of Wallonië, dan blijft het in elke situatie toegestaan om een nieuwe stookolieketel te plaatsen.

Sowieso is een energiezuinige installatie de norm, dus waak over het energielabel van je nieuwe installatie. Je verwarmingssysteem moet voldoen aan de Europese minimumvereisten ofwel de Ecodesigneisen.

Europese Ecodesigneisen voor nieuwe verwarmingstoestellen

Bij nieuwe stookolietoestellen mag de seizoensgebonden energie-efficiëntie voor ruimteverwarming niet lager zijn dan 86%. Dat percentage verwijst naar de verhouding tussen de nood aan ruimteverwarming in een bepaald seizoen — geleverd door een verwarmingstoestel — en het energieverbruik dat nodig is om daaraan te voldoen.

Zolang je cv-ketel niet defect is, hoef je hem niet te vervangen. De voorwaarde is wel dat je installatie voldoet aan de gewestelijke verplichtingen voor keuring en onderhoud. Raadpleeg per gewest de wetgeving rond mazoutinstallaties.

Energielabel voor een zo hoog mogelijk rendement

Op basis van de Europese minimumvereisten en de seizoensgebonden energie-efficiëntie delen we stookolieketels op in verschillende klassen met elk een specifiek label. Dat energielabel varieert van ‘A+++’ tot ‘G’. Een energie-efficiëntie van 86% komt overeen met een B-label. Wil je graag een stookolietoestel met energielabel A installeren? Ga dan voor een condensatieketel, tegenwoordig dé norm qua zuinigheid en rendement. Bekijk ons beknopt overzicht van de beschikbare condensatieketels op mazout met A-label.

Wanneer je meerdere producten combineert, geldt er een pakketlabel. Dit is bijvoorbeeld het geval als je kiest voor een condensatieketel in combinatie met een temperatuurregelaar of een zonneboiler.

Minstens energielabel B

In alle gewesten moet een nieuwe stookolieketel voldoen aan de Europese regelgeving en een energielabel B of A hebben.

Denk er ook aan om de ingebruikname en oplevering te laten uitvoeren door een erkend technicus met een uitgebreide kennis van vloeibare brandstoffen. Een MazoutExpert is daarin gespecialiseerd voor stookolieketels. Na de wettelijk verplichte oplevering, overhandigt hij je daarvan een geldig attest.

Je mazoutketel vervangen door een nieuwe

Nu je de minimumvereisten kent, sta je voor een aantal belangrijke keuzes als je je oude ketel gaat vervangen. Mazoutketels bestaan namelijk in verschillende maten en vormen. Beschik je momenteel over een wandtoestel op stookolie? Dit type is helaas niet meer verkrijgbaar op de Belgische markt. De iets zwaardere of robuustere vloerketel is daarentegen nog altijd zeer populair. Je hebt dan de keuze uit een toestel met of zonder een geïntegreerde boiler die een waterreserve op temperatuur houdt. Een cv-ketel met boven- of onderstaande boiler heeft als voordeel dat hij minder vloeroppervlakte inneemt dan eentje met een boiler die ernaast geplaatst is.

Een complete renovatie van je verwarming …

Misschien wil je meer doen dan je oude stookolieketel vervangen door een nieuwe. Waarom dan niet mazout combineren met hernieuwbare energie? Uit een onderzoek dat Informazout liet uitvoeren door het onafhankelijke studiebureau Ph. Deplasse & Vennoten blijkt dat de combinatie van een stookoliecondensatieketel en zonneboiler de meest duurzame keuze is over een periode van vijftien jaar. Daar staat wel een relatief hoge investeringskost tegenover, maar die wordt met behulp van een premie al heel wat haalbaarder.

Heb je meer interesse in de financieel voordeligste keuze over dezelfde periode? Dan kies je beter voor een stookoliecondensatieketel alleen, die je jaarlijks € 3.402 kost — inclusief de installatiekosten, het verbruik, het onderhoud en de financieringskosten. Dit staat tegenover € 3.467 voor de stookoliecondensatieketel met een zonneboiler.

Laat je bijstaan door een specialist

Net als bij elke andere grote aankoop loont het de moeite om verschillende aanbieders te vergelijken en zeker voldoende offertes op te vragen. Voor een hoogrendementsketel op stookolie zelf tel je gemiddeld € 5.160 (energielabel B) tot € 6.560 (energielabel A) neer, zonder installatiekosten. De exacte prijs hangt natuurlijk af van onder meer het vermogen van je ketel, de duurzaamheid van de materialen en de keuze voor domotica. Contacteer een MazoutExpert bij jou in de buurt voor meer info en advies op maat.

Gerelateerde berichten

Je warmtepomp koppelen aan je cv-ketel op mazout? Ontdek waarom dit een betere optie is dan een ‘...
We kunnen je de combinatie van een verwarmingsketel met warmtepomp aanraden. We geven je hier zes...