Je oude mazoutketel vervangen? Dit zijn de aandachtspunten!

Ga terug naar het overzicht
ketel vervangen

Vertoont je mazoutketel mankementen? Of ben je misschien op zoek naar een duurzamere manier om je huis te verwarmen? In dit artikel lees je hoe je je oude mazoutketel kunt vervangen en wat daarbij je opties zijn.

Wanneer is je ketel aan vervanging toe?

De meeste mazoutketels houden het gemakkelijk dertig jaar uit. Zeker als je ze jaarlijks laat onderhouden – en dat is door de wet verplicht. Branders daarentegen zijn gemiddeld na vijftien jaar aan vervanging toe. Maar met een nieuwe brander kan je ketel nog een eindje verder. Pas wanneer je oude mazoutketel écht gebreken begint te vertonen, is het toch eens tijd om na te denken over een nieuwe verwarmingsinstallatie. Naast de informatie die je op onze website vindt, informeer je je het best ook eens bij een expert.

Wat zijn de alternatieven wanneer je je mazoutketel vervangt?

Als je je ketel wil vervangen, dan komen je opties grosso modo hierop neer: een nieuwe ketel of een hybride systeem.

Een nieuwe stookketel

In dit scenario vervang je je oude mazoutketel door een nieuw type hoogrendementsketel. De bekendste is de condensatieketel, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een lagetemperatuurketel. Je zult zien dat zulke ketels veel minder verbruiken dan je huidige ketel en dat ze bovendien veel efficiënter zijn. Dat is op zich al een goede vooruitgang: je bespaart geld én je bent energiezuiniger.

Hybride verwarmen

Je kunt er evengoed voor kiezen om je oude mazoutketel te vervangen door een nieuwe ketel gecombineerd met een verwarmingsbron op hernieuwbare energie. Dat noemen we hybride verwarming. Denk daarbij aan warmtepompen of zonneboilers, die energie halen uit de omgeving en of de zon.

Koolstofarme brandstoffen

Wist je trouwens dat nieuwere stookolieketels aangepast zijn aan toekomstige brandstoffen? Op dit moment wordt volop onderzoek gevoerd naar koolstofarme brandstoffen, die een alternatief bieden voor de fossiele brandstoffen. Die koolstofarme brandstoffen, zoals HVO en FAME, kun je zonder aanpassingen aan je stookolieketel en -tank toevoegen.

Voordelen van een nieuwe mazoutketel

Of je nu kiest voor enkel een nieuwe ketel of voor de hybride aanpak: je zult in elk geval energie (en dus centen) besparen. Omdat condensatieketels door de jaren heen zo’n grote ontwikkeling kenden, zijn de huidige modellen superzuinig. Door hun hoge rendement daalt je stookolieverbruik, hou je je energie-uitgaven binnen de perken en verlaag je je CO2-uitstoot. Je oude mazoutketel vervangen is dus niet alleen een keuze voor meer comfort en minder kosten, maar ook eentje voor het milieu!

<Bereken hier je besparing met een nieuwe stookolieketel>

Welke installatie voor een doorsnee gezin met doorsnee woning?  

Maar welke installatie is nu de beste keuze? We lieten een wetenschappelijk onderzoek uitvoeren door het onafhankelijke studiebureau Ph. Deplasse & Vennoten. Daaruit blijkt dat de combinatie van een stookoliecondensatieketel en zonneboiler de meest duurzame keuze is over een periode van vijftien jaar. Daar staat wel een relatief hoge investeringskost tegenover, maar die wordt met behulp van een premie al heel wat haalbaarder.

Verwarmingsinstallatie vervangen van een gemiddelde Belgische woning

Wanneer je de prijs van een renovatie van een verwarmingssysteem wil berekenen, heb je heel wat variabelen nodig. Om de verschillende beschikbare scenario’s objectief te kunnen vergelijken, hanteerden Ph. Deplasse & Vennoten een zo realistisch mogelijk onderzoekskader. Ze vertrokken namelijk van een voorbeeldwoning die nauw aansluit bij de gemiddelde Belgische woning (eentje met een oppervlakte van 180 m², drie gevels en twee verdiepingen) met daarin een gezin van vier personen.

Het onderzoek bekeek de totale kosten over vijftien jaar:

  • de aankoop- en onderhoudskost van de installatie,
  • de brandstofkost,
  • en de financieringskost.

Meer informatie over de methodologie lees je hier.

De duurzame en economische keuze: een condensatieketel met zonneboiler

Rekening houdend met de installatiekosten, het verbruik, het onderhoud en financieringskosten over een periode van vijftien jaar, is bij vervanging van je oude ketel de combinatie van de stookoliecondensatieketel met een zonneboiler (met een kost van ongeveer € 3.470 op jaarbasis) de meest duurzame optie. Met een jaarlijkse kost van zo’n € 3.400 is de keuze voor enkel een stookoliecondensatieketel dan weer financieel het voordeligst over dezelfde periode.

Zonneboilers en warmtepompen

De combinatie van de stookoliecondensatieketel met een zonneboiler heeft zijn eerste plaats te danken aan de laagste jaarlijkse verbruikskost. En een premie maakt de hogere investeringskost over een periode van vijftien jaar ook financieel interessanter.

Een brandstofswitch naar aardgas is niet significant voordeliger dan de keuze voor een stookoliecondensatieketel. Bovendien wees een recente studie uit dat de broeikasgasuitstoot van stookolie lager ligt dan van aardgas als je het volledige plaatje bekijkt.

Ten derde is een switch naar een 100% elektrische warmtepomp of een verwarmingsketel op propaan financieel het minst interessant.

Gerelateerde berichten

Is je verwarmingsketel aan vervanging toe en kijk je uit naar een nieuw exemplaar? Lees hier dan...
Je oude of energievretende cv-ketel vervangen? Met een moderne verwarmingsketel kun je duurzaam...