
Voor wie zuiniger en duurzamer wil verwarmen zonder grote verbouwingswerken te doen, is zonne-energie een goede aanvulling op de klassieke cv-ketel. Je kunt bijvoorbeeld een zonneboiler installeren, met zonnecollectoren die warmte opvangen op je dak. Maar wist je dat er nu ook hybride zonnepanelen bestaan die PV-panelen (voor elektriciteit) en zonnecollectoren (voor sanitair warm water) combineren?
Wat zijn hybride zonnepanelen?
Er bestaan twee types zonnepanelen. Fotovoltaïsche panelen zetten zonlicht om in stroom voor je elektrische toestellen, zoals een warmtepomp, laadpaal of wasmachine. Thermische zonnepanelen vangen dan weer warmte op in een koelvloeistof, waarmee je boiler sanitair warm water produceert.
Sinds enkele jaren zijn er ook hybride PVT-panelen (photo voltaic thermal) op de markt, die aan de voorkant bestaan uit een PV-systeem en aan de achterzijde uit zonnecollectoren.
5 voordelen van hybride zonnepanelen
- Hogere energie-efficiëntie: hybride zonnepanelen combineren het beste van twee werelden. Hun energieopbrengst per vierkante meter ligt een stuk hoger dan gewone PV-panelen, gemiddeld zo’n 40%. Zo bespaar je tegelijk op elektriciteit en verwarming.
- De zonne-installatie is compact, omdat hybride zonnepanelen zowel warm water als stroom voorzien. Dat is handig als je een klein dak hebt.
- Het rendement van je PV-panelen stijgt: als fotovoltaïsche zonnepanelen (en vooral de elektrische onderdelen) te warm worden, brengen ze minder op. Heb je hybride zonnepanelen, dan vangen de collectoren de meeste warmte op, zodat je PV-panelen niet oververhit raken. Dat levert je meer stroom op.
- Het hele jaar door interessant: omdat je PV-panelen koeler blijven in de zomer en je collectoren sneller opwarmen in de winter, geniet je het hele jaar door van een hoge opbrengst.
- Extra voordelig bij hybride verwarming: verwarm je hybride (met bijvoorbeeld een mazoutketel en warmtepomp), dan doen hybride zonnepanelen je stookolieverbruik maximaal dalen.
Interessant: premie voor zonne-installatie
Om zoveel mogelijk huishoudens in België te stimuleren om groene energie te gebruiken, geeft de overheid financiële steun. Nog tot eind 2023 betaal je maar 6 procent btw als je zonnepanelen of een zonneboiler laat plaatsen in een woning van minder dan 10 jaar oud. Voor oudere gebouwen geldt altijd 6 procent btw.
Installeer je in Vlaanderen in 2023 fotovoltaïsche zonnepanelen, dan kun je een premie tot 750 euro aanvragen. Voor beschermde afnemers is dat maximaal 900 euro. Ten slotte geven de verschillende overheden in ons land ook subsidies voor zonneboilers.
Ben je benieuwd of zonnepanelen een interessante aanvulling zijn op jouw verwarmingsinstallatie? Vraag tips op maat aan.