Hoog stookolieverbruik: dit kun je eraan doen

Ga terug naar het overzicht
hoog stookolieverbruik

Wie zijn woning met stookolie verwarmt, wil zijn verbruik natuurlijk zo veel mogelijk indijken, zonder daarbij aan comfort in te boeten. Een hoog stookolieverbruik is namelijk niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Maar hoe weet je eigenlijk of je veel verstookt in vergelijking met andere mazoutgebruikers? En als je veel verbruikt, wat kun je er dan precies aan doen? We stellen een handige tool voor om te bepalen of je boven of onder het gemiddelde verbruikt, en geven enkele eenvoudige besparingstips mee.

Vergelijk je stookolieverbruik

Geen idee of je veel of weinig stookolie verbruikt? Vergelijken is de boodschap. Maar het heeft natuurlijk niet veel zin om je factuur simpelweg naast die van familieleden en vrienden te leggen. Veel hangt namelijk af van persoonlijke factoren, zoals de grootte van het huis, de mate waarin het geïsoleerd is, de gezinssamenstelling, en zo verder.

Om een betrouwbare vergelijking mogelijk te maken, ontwikkelden we een test op basis van onder andere het bouwjaar van je woning, de bewoonbare oppervlakte, de dikte van isolatie, het type beglazing, het type stookolie-installatie en het jaarlijkse stookolieverbruik. Want om je stookolieverbruik te beperken, moet je natuurlijk eerst een goed beeld krijgen van je huidige situatie.

Hoog stookolieverbruik? Dit zijn de remedies

Verlaag de temperatuur tijdens de nacht en bij afwezigheid

Dat je niet van je maaltijd of je film kunt genieten als het kippenvel je op de armen staat, daar kunnen we gerust inkomen. Maar het is al te absurd om de verwarming volop te laten werken terwijl je bijvoorbeeld ligt te slapen. Draai daarom de kamerthermostaat ongeveer een uur voor het slapengaan naar 14°C à 16°C. Doe hetzelfde wanneer je ’s ochtends naar je werk vertrekt en er toch niemand thuis is. Maak je het jezelf graag makkelijk? Een kamerthermostaat met ingebouwde programmeerbare regelklok kan die aanpassingen automatisch voor jou doen.

De temperatuur bij afwezigheid en ’s nachts verlagen, is een kleine moeite waardoor je 5 tot 8% brandstof kunt uitsparen. Vergeet bovendien niet om de thermostaat te verlagen als je op vakantie vertrekt! Terwijl jij met de voeten omhoog ligt, verdient ook je stookolie-installatie een adempauze.

Onderhoud je ketel

Om ervoor te zorgen dat je ketel optimaal presteert, moet je hem jaarlijks laten nakijken, bijvoorbeeld door een MazoutExpert. Zo’n jaarlijks onderhoud is niet alleen wettelijk verplicht; het verhoogt ook het rendement van je ketel, waardoor je jaarlijks tot 10% op je energierekening bespaart. Geen idee bij welke technicus je terecht kunt? Onze adressengids brengt je in contact met experten uit jouw buurt. Ben je een vergeetachtig type, dan helpt Mazout Alerts jouw geheugen graag een handje, onder meer door je via mail of een sms aan je onderhoud te herinneren.

Kleine aanpassingen om stookolieverbruik te verlagen

Tot slot kun je je stookolieverbruik drastisch verlagen door enkele kleine aanpassingen te doen. Zo gaat er bijvoorbeeld veel warmte verloren via de verwarmingsleidingen. Buiten de verwarmde ruimtes isoleer je die leidingen dan ook maar beter om warmteverlies tegen te gaan.

Verder is het een goed idee om thermostaatkranen te installeren, zeker in kamers die je niet vaak gebruikt of bijvoorbeeld in de keuken, waar je huishoudtoestellen sowieso veel warmte afgeven. Programmeerbare thermostaatkranen met een interne regelklok maken het je extra gemakkelijk. Nog meer weten? De tips voor Rationeel Energie Gebruik zijn een bron van inspiratie. 

Pak je het graag grondig aan? Met een nieuwe ketel kun je je stookolieverbruik ook drastisch indijken. Bereken hoeveel je zou uitsparen door je ketel te vervangen.

Gerelateerde berichten

Uit de energie-enquête van Informazout blijkt dat de interesse in hybride warmtepompen stijgt. Dit...
Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...