Ben jij vastberaden om minder energie te verbruiken? Alle kleine beetjes helpen, dus het loont zeker de moeite om je gewone lampen door spaar- of ledlampen te vervangen, op lagere temperaturen te wassen, je vaatwasser pas aan te zetten als hij goed gevuld is, en ga zo maar door. Wil je echter grote sprongen maken, dan moet je wellicht drastischere maatregelen nemen. Misschien is het wel een goed idee om een nieuwe mazoutketel aan te schaffen? Lees hier hoeveel je dankzij die ingreep bespaart!

Nieuwe stookolieketel: zuinigheid troef

In alle sectoren wordt aan een sneltempo geïnnoveerd, en dat is voor verwarmingsinstallaties niet anders. Het gevolg? Mazoutinstallaties worden almaar zuiniger en milieuvriendelijker. In vergelijking met oude modellen zijn nieuwe stookolieketels tot 30% zuiniger. Goed nieuws voor je verbruik én voor je portemonnee.

Een nieuwe mazoutketel terugverdienen

Je bespaart dus heel wat met een nieuwe stookolieketel. Hoeveel je uitspaart – en dus hoe snel een nieuwe mazoutketel is terugverdiend – hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke situatie. Het spreekt voor zich dat een gezin van vijf meer verbruikt dan iemand die alleen woont, maar ook de mate waarin je woning geïsoleerd is, de grootte van je woning, hoe vaak je thuis bent (en hoe vaak je huis dus een aangename temperatuur moet hebben) en of je stookolieketel al dan niet gebruikt wordt om sanitair water te verwarmen, spelen een rol.

Geen idee hoe je dit zelf moet bereken? Gebruik gewoon onze simulator en beantwoord enkele eenvoudige vragen. Wat je bij de hand moet hebben:

  • een schatting van je jaarlijkse stookolieverbruik
  • je huidige ketelvermogen (tip: dit vind je vaak op een plaatje op het toestel terug of kun je vragen aan de vakman die het onderhoud doet)

Bestaande schouw te groot?

Ben je ervan overtuigd dat je je voordeel doet met een nieuwe stookolieketel en heb je een idee van de kosten van de aankoop en de plaatsing? Dat is alvast prima, maar je moet tot slot ook rekening houden met de grote kans dat de doorsnede van je schouw te groot is. Bij nieuwe ketels ligt de temperatuur van de rookgassen lager, waardoor die gassen niet tot boven geraken als je schouw te breed is. Gelukkig kun je dit vrij makkelijk oplossen door een buis in je schouw te laten plaatsen en ze zo te versmallen.

Deze berichten zijn misschien interessant