Hoe wordt de mazoutprijs bepaald of hoe komt die tot stand?

Ga terug naar het overzicht
Prijs
mazoutprijs

Je geniet van mazoutwarmte wanneer je er behoefte aan hebt en komt niet graag voor verrassingen te staan. Als je je verwarming op stookolie optimaal wil laten werken, is het een goed idee om nooit het laatste restje uit de tank te willen gebruiken en je tank op tijd te laten bijvullen. Je houdt de stookolieprijzen dan ook in de gaten, om te weten wanneer je je bestelling precies moet plaatsen. Maar je vraagt je misschien af hoe de mazoutprijs bepaald wordt? Dat leggen we hier van naaldje tot draadje uit.

Wat beïnvloedt de mazoutprijs?

De stookolieprijs wordt uiteraard beïnvloed door de prijs van een vat ruwe aardolie op de internationale markt. Die prijs hangt dan weer af van hoezeer het product op die markt in trek is en hoeveel er beschikbaar is (de wet van vraag en aanbod), waardoor ook politieke situaties er een invloed op kunnen hebben. Daarnaast hangt de mazoutprijs af van andere factoren, zoals de evolutie van de dollarkoers, de maximumbrutomarge van de leveranciers, belastingen, bijdragen en accijnzen.

Maximumprijzen voor aardolieproducten

Sinds 1974 legt de overheid officiële maximale (dag)prijzen op voor de meeste aardolieproducten, waaronder mazout voor de verwarming van je woning. Daarin is onder meer het volgende inbegrepen:

  • Een vaste maximummarge voor petroleummaatschappijen en leveranciers
  • Bijdragen om de Belgische bevoorradingszekerheid te kunnen garanderen
  • Bijdragen voor het Sociaal Verwarmingsfonds, dat een deel van de verwarmingsfactuur betaalt voor mensen die het niet breed hebben
  • Een btw van 21% op het geheel

Dankzij dit beschermingsmechanisme en de concurrentie – de stookoliemarkt is een vrije markt waar je als klant zelf je leverancier kiest – kun je gerust zijn: je betaalt nooit meer dan de officiële maximumprijs. Bovendien is de mazoutprijs een transparante en duidelijke ‘all-in prijs’, waardoor je weet waar je aan toe bent. Je kent de prijs altijd op voorhand en komt niet voor onaangename verrassingen te staan.

De mazoutprijs op de voet volgen

Wil je op de hoogte blijven en de mazoutprijs op de voet volgen? Dan ben je bij Informazout aan het juiste adres. Op onze site vind je een handig en up-to-date prijsoverzicht. Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief ontvang je bovendien elke maand de beste energietips in je mailbox.

Gerelateerde berichten

Je woning energie-efficiënter maken vraagt vaak een behoorlijke investering. Wat zijn de opties als...
Hoge energieprijzen doen ons nadenken over onze verwarming. Wij maakten de berekening: je cv-ketel...