Hoe werkt de combinatie zonneboiler en stookolieketel?

Ga terug naar het overzicht
zonneboiler stookolieketel

Als je aan België denkt, beeld je je wellicht eerder een grijze hemel of een waterzonnetje in dan tropische temperaturen. Als je weet dat een jaar 8760 uren telt, en slechts 1400 tot 1700 daarvan in Vlaanderen zonuren zijn (afhankelijk van waar je precies woont), lijkt je dat misschien te weinig om op zonne-energie te verwarmen. Toch is dat helemaal niet het geval. Zonlicht volstaat namelijk al, en dat heb je zelfs bij bewolking. Een zonneboiler is dus ook in België een goeie keuze. Die installeer je het best in combinatie met een stookolieketel, om zeker op elk moment aan je warmtebehoefte te kunnen voldoen.

De werking van een zonneboiler

Om zonnestralen op te vangen en in warmte om te zetten, heb je thermische zonnepanelen of zonnecollectoren nodig. Die laat je op je dak plaatsen. De zonnestralen warmen de warmtegeleidende vloeistof in het circuit op, en de temperatuurstijging brengt een pomp aan het draaien. Zo wordt de vloeistof naar het opslagvat geleid. Via een warmtewisselaar geeft de warmtegeleidende vloeistof haar warmte af aan het water in het opslagvat. De watertemperatuur blijft stijgen zolang de zon schijnt en zolang temperatuur van de thermische zonnepanelen hoog genoeg is. Het opslagvat slaat het warme water op, tot je bijvoorbeeld een douche neemt of de verwarming aanzet.

Stookolieketel als betrouwbare back-up

Van maart tot oktober is er in Vlaanderen voldoende zon om te voorzien in je sanitaire warmwarmtebehoefte en heb je dus geen bijverwarming nodig. Maar wat als de temperatuur van de thermische zonnepanelen te fel zakt? Op dat moment stopt de pomp met draaien en wordt het water in het opslagvat dus niet meer opgewarmd. In de winter volstaat een zonneboiler met andere woorden niet om je verwarmings- en warmwaterbehoefte te vervullen. Maar geen nood: je stookolieketel treedt op als back-up! Hij werkt samen met je zonneboiler om te verzekeren dat je op elk moment genoeg warmte hebt om je comfort te behouden.

Wil je graag eens zíen hoe het werkt? Dat kan, dankzij het handige animatiefilmpje dat we maakten!

De voordelen van de combinatie

Een zonneboiler en stookolieketel zijn een ‘perfect match’. Je bespaart op stookolie zolang er zonlicht is (stookolie is met andere woorden nooit je eerste optie, maar slechts je plan B). En dat is dan weer goed voor het milieu. Maar wanneer de zon ons in de winter in de steek laat, hoeft je comfort er dankzij de combinatie toch niet onder te lijden! Het systeem heeft met andere woorden alleen maar voordelen

Gerelateerde berichten

De conclusie van de studiedag Climate & Energies for the Future was duidelijk: om de...
In buurland Frankrijk is de biobrandstof F30 al beschikbaar voor verwarming. Deze mix van stookolie...