Wie graag op veilig speelt, draagt consequent een helm op de fiets, vertrekt niet met de voordeur wagenwijd open, laat zijn kredietkaart niet achteloos rondslingeren en … verwarmt zijn woning met mazout. Komt dat laatste als een verrassing? Dan is het hoog tijd om af te rekenen met je vooroordelen. Mazout is namelijk 100% veilig, en wel om een heel aantal uiteenlopende redenen. We doen ze hieronder graag voor je uit de doeken.

Geen financiële verrassingen

Als je je woning met mazout verwarmt, voorkom je onaangename verrassingen. Wat je zelf beheert, beheer je beter: je bent niet afhankelijk van een netwerk – waardoor je dus geen kosten voor zo’n netwerk neertelt – en op je factuur staat enkel de hoeveelheid gekochte stookolie, aan de prijs die je vooraf kent. Dat is duidelijk én transparant, want de prijs van de stookolie ken je op voorhand. Bovendien kun je je voordeel doen door te bestellen wanneer prijs laag staat.

Geen ontploffingsgevaar

Mazout garandeert niet alleen financiële veiligheid, ook ontploffingsgevaar is nagenoeg onbestaande. Stookolie brandt namelijk alleen in verdampte toestand, en nooit wanneer hij nog vloeibaar is. Om stookolie te verdampen (en dus te laten ontbranden) is een heel proces nodig. In de meeste ketels wordt stookolie voorverwarmd en via een verstuiver in de vuurhaard van de ketel gebracht. Pas op dat moment verandert de stookolie in damp en kan hij bij contact met lucht tot ontbranding komen. Overigens ligt het vlampunt hoger dan 55°C. Mazout ontbrandt met andere woorden niet zomaar!

Kans op CO-vergiftiging verwaarloosbaar

Koolstofmonoxidevorming ontstaat bij een slechte verbranding van gas, hout, mazout, kolen, ... Je ziet het goed: het lijstje bevat evengoed mazout, maar bij deze brandstof is de kans op CO-vergiftiging wel verwaarloosbaar. Dankzij moderne verbrandingstechnieken zijn de klassieke risico’s (onvolledige ontbranding, een slechte afvoer van verbrandingsgassen of onvoldoende aanvoer van verse lucht) namelijk volledig van de baan. 

Die moderne verbrandingstechnieken maken hedendaagse stookolie-installaties natuurlijk ook milieuvriendelijker. Meer weten? Dan is ons dossier over duurzaam verwarmen met mazout een must-read!

Deze berichten zijn misschien interessant