Je verwarmingsinstallatie moet je regelmatig laten onderhouden. Dat is niet alleen wettelijk verplicht voor installaties op stookolie, aardgas en vaste brandstoffen, het komt ook hun werking ten goede. Geen idee hoe vaak je je stookolieketel moet laten nakijken, bij wie je daarvoor terechtkunt of wat zo’n ketelonderhoud of controle eigenlijk allemaal inhoudt? Hier lees je er alles over.

Is het onderhoud van je verwarmingsketel op mazout verplicht? En hoe frequent?

Het onderhoud en de controle van je ketel gebeuren samen. Wie in Vlaanderen woont, moet jaarlijks een onderhoud inplannen voor z’n stookolieketel als die een vermogen heeft groter dan 20 kW. In Brussel en Wallonië is een jaarlijks ketelonderhoud altijd verplicht, ongeacht het vermogen.  

Weet je niet hoeveel vermogen jouw ketel precies heeft? Geen probleem: dat kun je gewoon aflezen van het kenplaatje van het toestel. De meeste ketels hebben een vermogen van minstens 20 kW. In Vlaanderen is het ketelonderhoud dus niet verplicht voor lagere vermogens, maar het is wel absoluut aangeraden.

Ter info: heb je een stooktoestel dat niet is aangesloten op een centraal verwarmingssysteem, zoals een kachel, open haard of doorstroomketel? Over het onderhoud daarvan bestaan geen wettelijke eisen, maar het is wel slim om je toestel regelmatig te laten onderhouden en reinigen, zoals de fabrikant het voorschrijft. Zo kun je de veiligheid, een optimale werking en een laag energieverbruik blijven garanderen.

Wat houdt het ketelonderhoud precies in?

De periodieke controle van je verwarmingsketel (onderhoud inbegrepen) moet gebeuren door een erkend stookolietechnicus. Die doorloopt een aantal vaste stappen om je stookolieketel weer optimaal te laten renderen.

  1. Reiniging en controle van de schoorsteen of de rookgasafvoer
  2. Controle van de algemene staat van het stooktoestel
  3. Controle van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht
  4. Controle van de verbranding

Na de reiniging zal de stookolietechnicus je brander afstellen, zodat die voldoet aan de verbrandingswaarden. Aan het einde van het ketelonderhoud geeft de technicus je een verbrandings- en reinigingsattest. Dat certificaat toont aan dat je cv-ketel correct is onderhouden.

Als je installatie niet aan de eisen voldoet, heb je in Vlaanderen drie maanden de tijd om ze in orde te laten brengen of te vervangen. In Brussel en Wallonië is dat vijf maanden.

Extra aandachtspunten bij de controle van je cv-ketel

Om je verwarmingsinstallatie echt in topconditie houden, denk je het best verder dan je ketel alleen. Vraag daarom of de technicus ook de volgende punten controleert:

  • de kwaliteit van het cv-water
  • de regeling van de cv-ketel
  • de werking van het expansievat van de cv-installatie

Voorkomen is beter dan genezen!

Ketelonderhoud: de voordelen op een rijtje

Het ketelonderhoud is verplicht, maar zelfs zonder die wettelijke eis is het voor jou als gebruiker een goede zaak: wanneer je je cv-ketel niet of slecht zou onderhouden, kan het rendement aanzienlijk dalen. De rookgassen in een slecht onderhouden ketel worden namelijk warmer, waardoor een deel van de opgewekte warmte niet aan de verwarmingsinstallatie wordt afgegeven, maar gewoon door de schouw of rookgasafvoer naar buiten vliegt. Algemeen wordt geschat dat je door een onderhoud van je ketel tot 5% kunt besparen op je jaarverbruik.

En alsof dat nog niet genoeg is: een ketelonderhoud is dé manier om de levensduur van je apparaat te verlengen en om pannes te vermijden in de winter. Voor installateurs is het stookseizoen vaak een erg drukke periode. Door je installatie goed te onderhouden, loop je minder risico om zonder verwarming te vallen.  

Mogelijke problemen die je oplost met een ketelonderhoud

Als je je ketel onderhoudt, maak je komaf met onder meer de volgende mogelijke mankementen:

  • problemen met de toevoer van lucht of brandstof (zulke problemen leiden tot een slechte of onvolledige verbranding en eventueel een hoger risico op CO-vergiftiging)
  • lekkend condenswater (dit kan op termijn onderdelen van je ketel beschadigen)
  • een vervuilde warmtewisselaar van het cv-water (dit veroorzaakt een slechtere warmteoverdracht en dus een lager rendement)

Tot slot voorkomt een ketelonderhoud roetvorming bij oudere ketels met een klassieke brander. Roet vermindert het rendement en de levensduur van je installatie.

Hoeveel kost het onderhoud van je mazoutketel?

Er bestaat geen vaste prijs voor het ketelonderhoud. De kosten verschillen per technicus. Is jouw stookolieketel nog in prima conditie of zijn er al enkele mankementen? Ook dat beïnvloedt de prijs. Doorgaans kost het onderhoud van je mazoutketel 150 tot 200 euro.

Hoelang duurt een cv-ketelonderhoud?

Net zoals de prijs is de duur van het onderhoud afhankelijk van de staat van je verwarmingsketel. Meestal duren het onderhoud en de keuring zo’n anderhalf à twee uur.

Waarom is het verplicht om je ketel te onderhouden?

De belangrijkste reden waarom de overheid het onderhoud van je cv-ketel verplicht, is omwille van het milieu en het energieverbruik. Goed onderhouden mazoutketels stoten namelijk minder vervuilende stoffen zoals CO2 uit en zijn dus beter voor het milieu. Je portefeuille wint mee: zoals we hierboven al zeiden, stijgt het rendement en verlengt de levensduur van je ketel.

Nog redenen om te kiezen voor een ketelonderhoud

Naast de wettelijke verplichting tot een performant toestel, is een onderhoud aanbevolen om je eigen veiligheid en die van je buren te waarborgen. Het gaat niet alleen om het risico op koolstofmonoxidevergiftiging, maar ook over de brandveiligheid. Daarom gaan verzekeringskantoren in het geval van bijvoorbeeld een schouwbrand vaak na of je je ketel tijdig hebt laten onderhouden en controleren — al is de oorzaak soms moeilijk vast te stellen. Je moet vooral een bewijs van het onderhoud van je cv-ketel en schoorsteen kunnen voorleggen om je brandverzekering te verlengen. De verzekeraar zal ook vragen om een nieuw, wettelijk onderhoud te laten uitvoeren. Weiger je dat, dan is het mogelijk dat je geen nieuwe verzekering kunt afsluiten.

Nooit een onderhoud vergeten dankzij Mazout Alerts

Durf jij het onderhoud van je mazoutketel weleens over het hoofd zien? Daarvoor hoef je helemaal geen verstrooide professor te zijn; het overkomt de besten. Met onze gratis Mazout Alerts vergeet je nooit nog een onderhoud. We kunnen je ook reminders sturen voor het bijvullen van je tank.

 

Deze berichten zijn misschien interessant