Hoe mazoutgeurhinder verhelpen?

Ga terug naar het overzicht
Mythes
geur mazout

Stookolie, een mengsel van koolwaterstoffen dat aan strikte wettelijke normen moet voldoen, heeft een duidelijk identificeerbare geur. Wil je meer te weten komen over deze typische geur? Kun je wel wat tips gebruiken om deze geur te vermijden? Lees dan zeker verder!

Enkele tips om mazoutgeur te vermijden

Bij het vullen van de tank kan het gebeuren dat er enkele druppels mazout op de grond lekken. Die volstaan om een mazoutgeur te verspreiden. Gelukkig kun je dat probleem makkelijk en snel verhelpen, in de eerste plaats door de ruimte zo snel mogelijk te verluchten. Daarnaast is het ook belangrijk om de gelekte brandstof zorgvuldig op te kuisen. Dat kun je doen door er zaagsel of kattenbakvulling over te strooien. Om de geur van stookolie te absorberen en te verminderen, doet een lekje witte azijn in een potje ook wonderen. Gewoon dat potje in de ruimte zetten waar je last hebt van geurhinder, en klaar.

Blijft de geur aanhouden? Misschien is er een probleem met je installatie

Hoewel mazout een duidelijke geur heeft, merk je daar als gebruiker in normale omstandigheden niets van. Als de geur zonder aanwijsbare reden toch opduikt en zelfs na goed verluchten blijft aanhouden, kan dat wijzen op een probleem met je installatie. De geur fungeert dan met andere woorden als een waarschuwingssignaal. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, zoals een leiding of brandstoffilter die niet volledig dicht is, of een probleem aan het mangat van de tank of aan de tank zelf. In dat geval is het opportuun om advies in te winnen bij een expert die de installatie kan controleren.  

Mazout is een veilige brandstof  

Met mazout kun je gerust zijn: je wordt niet alleen door de geur attent gemaakt op mogelijke problemen, het is ook een 100% veilige brandstof voor je verwarming. Mazout ontploft namelijk niet en ontbrandt niet onder 55°C. Bovendien is de kans op CO-vergiftiging verwaarloosbaar: dankzij de bijzondere geur en de rookontwikkeling word je meteen alert gemaakt op een eventuele slechte verbranding.

Gerelateerde berichten

Een eerste mazoutvoordeel? De prijs voor stookolie ligt niet vast, dus je kunt tarieven vergelijken...
Bij de verkoop van een woning komt heel wat kijken. Lees hier alles wat je moet weten over de...