Binnenshuis een goede temperatuur creëren is natuurlijk het hoofddoel van je verwarmingsinstallatie, zodat je op koude dagen geen twee truien nodig hebt om comfortabel achter de computer, aan de eettafel of in de zetel te zitten. Maar als je een milieu- en prijsbewuste consument bent, neem je daarmee geen genoegen. Dan wil je jouw verwarming op zo’n manier regelen dat je er het absolute maximum uit haalt. Geen idee hoe je dat precies aanpakt? Lees dan zeker verder.

Energie besparen door je verwarming goed te regelen

Het lijkt een evidentie, maar verbazend veel verwarmingsinstallaties blijken nog niet correct afgesteld te zijn. De verwarming staat bijvoorbeeld hoger dan absoluut noodzakelijk is, of ze staat aan in ruimtes waar dat helemaal niet nodig is. Door je verwarmingsinstallatie correct af te stellen, garandeer je niet alleen een optimaal comfort, maar ook zo weinig mogelijk energieverspilling. Want wist je dat je met elke graad minder een besparing van 7% kunt realiseren? Een indrukwekkend percentage waar je niet eens veel moeite voor hoeft te doen.

Alle instrumenten op elkaar afstemmen

De regelingsinstrumenten en de verwarmingsinstallatie moeten goed op elkaar afgesteld zijn. En daarin kun je zo ver gaan als je zelf wil. Als jouw woning voorzien is van centrale verwarming met radiatoren, kun je bijvoorbeeld opteren voor een eenvoudige energiezuinige regeling in de vorm van:

  • een programmeerbare kamerthermostaat in de zogenaamde referentieruimte (dit is meestal de woonkamer)
  • manuele kranen op de radiatoren in dezelfde ruimte
  • thermostaatkranen in de andere ruimten

Dit klassieke plaatje is al mooi. Maar als je wil, kun je gerust nog een stap verder gaan. Een klimaatregeling met buitensonde is een prima voorbeeld dat extra comfort en een flinke energiebesparing oplevert. Met dit systeem wordt de temperatuur van je verwarmingsketel namelijk automatisch aangepast aan de buitentemperatuur. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Niet onbelangrijk, want België telt toch heel wat dagen die lekker warm beginnen en met een verfrissende regenbui eindigen (of andersom). En wat dacht je van wat op dit moment het ‘neusje van de zalm’ wordt genoemd, namelijk: de slimme thermostaat? Die bevat een zelflerende module. Op basis van de temperatuur buiten en het warmteverlies in je woning, regelt hij je temperatuur na een tijdje perfect zelfstandig.

Je thermostaat correct afstellen

Een goed geprogrammeerde thermostaat is een must. ‘Goed geprogrammeerd’ betekent in dit geval dat je thermostaat perfect afgestemd is op je aan- of afwezigheid en je activiteiten:

  • ’s Nachts en overdag wanneer je afwezig bent, volstaat 16° C.
  • ’s Ochtends op werkdagen kun je je verwarming een half uur voordat je opstaat op temperatuur laten komen, en een kwartier voordat je vertrekt weer op een lagere temperatuur zetten.
  • Verder is het een goed idee om je verwarming een half uur voor het thuiskomen te laten opspringen en een half uur voor het slapengaan weer te laten dalen naar de nachttemperatuur.

Een constante temperatuur garanderen

Tot slot krijg je in huis te maken met tal van factoren die de temperatuur plots doen stijgen. Denk maar aan verlichting, keukentoestellen, bezoek, … Al die elementen geven gratis warmte, dus daar maak je het best maximaal gebruik van. Je gasten kun je natuurlijk moeilijk gijzelen, maar de oven openzetten om hem te laten afkoelen (en je keuken te laten opwarmen) is bijvoorbeeld wél haalbaar. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zonnestralen: een andere gratis warmtebron die je perfect kunt inzetten voor je verwarming.

Deze berichten zijn misschien interessant