Regelmatig ontdekt men nieuwe olievelden en worden er nieuwe ontginningsmethodes ontwikkeld – denk maar aan diepzeeboringen of ‘fraccen’, een techniek waarbij diep onder de grond millimeterscheurtjes worden gecreëerd om olie vrij te maken uit het brongesteente waarin het opgesloten zit. Onze olievoorraad is met andere woorden nog lang niet uitgeput, maar dat betekent natuurlijk niet dat we het kostbare goed zomaar mogen verkwisten. Duurzaam verwarmen is de boodschap, en dat hebben de meeste Belgen goed begrepen. Zij zetten duurzaamheid namelijk hoog op hun prioriteitenlijstje. Hier kom je te weten waarom duurzaam wonen perfect samengaat met mazout.

Mazout: maximaal rendement

Ten eerste worden de prestaties van mazout voortdurend verbeterd, zodat je kunt rekenen op een maximaal rendement. Dankzij hun unieke werking dragen condensatieketels hier zeker toe bij. Een deel van de waterdamp wordt namelijk afgekoeld tot condenswater, en de warmte die vrijkomt, wordt via een warmtewisselaar gerecupereerd. Dit maakt rendementen mogelijk tot bijna 100%.

Voortdurend streven naar schonere verbranding

Ten tweede is het zwavelgehalte in stookolie de laatste jaren drastisch verlaagd: van 1000 ppm naar 50 ppm om precies te zijn (waarbij ppm staat voor deeltjes per miljoen). Voor ‘Mazout Extra’ is dat zelfs 10 ppm. Omdat het zwavelgehalte in dit product zo laag ligt (0.001%), komt er bij de verbranding amper zwaveldioxide vrij. Het resultaat? Minder emissie, minder afzetting in je ketel, en een beter rendement in het algemeen.

Combinatie met hernieuwbare energie

Verwarmingstoestellen op mazout met een A-label zijn zeker een goed idee (ze zorgen ervoor dat je tot 30% minder verbruikt), maar wie nóg beter wil doen, kiest voor een combinatie met hernieuwbare energie. De warmte van de zon is bijvoorbeeld helemaal gratis, en ze levert tot twee derde van de energie die je nodig hebt om je sanitair water op te warmen. Enkel bijverwarmen gebeurt met mazout, waardoor je flink bespaart.

Ben je nog lang niet uitgelezen en is je interesse in duurzaam verwarmen gewekt? Dan verwijzen we je graag door naar ons overzichtsdossier over dat onderwerp!

Deze berichten zijn misschien interessant