Als het over duurzame energie en in het bijzonder over duurzaam verwarmen gaat, denk je ongetwijfeld ook aan zonnepanelen. Begrijpelijk, maar wist je dat er twee verschillende soorten zonnepanelen bestaan? En dat die elk voor specifieke doeleinden gebruikt worden? Zo heb je thermische zonnepanelen en fotovoltaïsche zonnepanelen. In dit artikel ontdek je wat het verschil tussen beide is.

Fotovoltaïsche zonnepanelen: de soort die jij waarschijnlijk kent

Fotovoltaïsche zonnepanelen worden soms ook PV-panelen genoemd, een afkorting die verwijst naar de Engelse benaming ‘photovoltaic panels’. Dit is de meest gebruikelijke soort zonnepanelen, en waarschijnlijk ook de variant die jij kent. PV-panelen liggen meestal op daken van huizen en zetten zonne-energie om in elektriciteit. Die opgewekte energie kun je dan gebruiken voor verlichting en je huishoudelijke apparaten. In sommige gevallen – als er voldoende plaats is om meerdere zonnepanelen te leggen – kunnen de PV-panelen ook voorzien in de energie voor een warmtepompboiler.

Duurzaam verwarmen met thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen, ook wel zonnecollectoren genoemd, zetten zonne-energie om in warmte. Als men het heeft over duurzaam verwarmen met zonnepanelen, gaat het in de meeste gevallen over deze soort zonnepanelen. Zo worden ze bij een zonneboiler gebruikt om water op te warmen, of bij een mazoutketel om het water voor te verwarmen waardoor de mazoutketel minder  stookolie nodig heeft om je sanitair warm water en het water voor je verwarming op temperatuur te krijgen.

Soorten thermische zonnepanelen

Er zijn twee soorten thermische zonnepanelen. Zo heb je vlakkeplaatcollectoren, de goedkoopste en dus ook meest geïnstalleerde variant. Het nadeel van dit soort panelen is wel dat ze steeds op een hellend vlak geplaatst moeten worden én dat ze een geheel vormen, waardoor het hele systeem meteen kapot is als er één collector defect is.

Daarnaast heb je ook zogenaamde heat pipes. Die variant is iets duurder, maar heeft wel een hoger rendement. Bovendien kunnen heat pipes overal geïnstalleerd worden, zelfs verticaal tegen een muur. Bovendien bestaan de panelen uit verschillende buizen, waardoor je bij een defect slechts één buis hoeft te vervangen en niet het volledige systeem.

Benieuwd of het een goed idee is om jouw verwarmingsinstallatie aan te vullen met thermische zonnepanelen? Ontdek het hier!

Deze berichten zijn misschien interessant