Bij Informazout zoeken we niet alleen naar manieren om jou te begeleiden richting duurzamer verwarmen (met informatie over onder meer zonneboilers en warmtepompen, die zich allebei prima laten combineren met een stookolie-installatie), maar voeren we ook regelmatig onderzoek. Zo was er de studie die we bestelden bij Ph. Deplasse & Vennoten om te achterhalen wat de meest duurzame keuze was bij de vervanging van een oude mazoutinstallatie. Én zo onderzochten we ook welke gewoontes de Belg erop na houdt wat betreft het onderhoud van zijn mazoutketel en zijn verwarmingsinstallatie in het algemeen. Daaruit kwamen een aantal interessante cijfers naar voren, waar we graag even bij blijven stilstaan!

Het onderhoud van je mazoutketel

Het merendeel van de 2.846 mazoutgebruikers die deelnamen aan onze Onderhoudsenquête, laat zijn verwarmingsinstallatie jaarlijks onderhouden. Maar 41% van de respondenten was niet op de hoogte dat dit een wettelijke verplichting is! Hoe dan ook levert zo’n jaarlijks onderhoud je als consument tal van voordelen op:
 

  • Een goed onderhouden installatie gaat langer mee én de kans op defecten wordt kleiner, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan net wanneer het kwik een duik onder nul neemt.
  • Dankzij een jaarlijks onderhoud haalt je ketel een beter rendement en blijft hij perfect afgesteld. Beide factoren verlagen je energieverbruik, en dus je energierekening!
  • Tot slot stoot een mazoutinstallatie die in topvorm is dankzij regelmatig onderhoud minder CO2 uit.

Bang om het onderhoud (weer) uit het oog te verliezen? Schrijf je gewoon in op onze gratis MazoutAlerts en we verwittigen je via sms of e-mail wanneer het tijd is om naar je verwarmingsinstallatie te laten kijken!

Schoorsteenvegen

Naast een onderhoud van je verwarmingsinstallatie is een jaarlijks onderhoud van je schoonsteen verplichte kost sinds 1978. 25% van de respondenten laat dit samen met het algemene onderhoud van zijn verwarming aanpakken, maar … 25% heeft zijn schoorsteen nog nooit laten reinigen. Moet je bekennen dat jij tot die laatste groep behoort? Dan zondig je (waarschijnlijk zonder het te weten) niet alleen tegen de wet, maar ontzeg je jezelf ook het voordeel van een hoger rendement en loop je meer risico op schoorsteenbrand. Een schoorsteenveger maakt namelijk komaf met roetaanslag en verstoppingen.

Een specialist vinden

Nog een laatste interessant weetje: 52% van de respondenten rekent op zijn installateur voor het onderhoud en 9,5% speurt online naar een expert. Ben jij nog op zoek naar een specialist voor je onderhoud? Raadpleeg onze adressengids en vind meteen een vakman bij jou in de buurt.

Deze berichten zijn misschien interessant