Het energielandschap is in transitie. Dat betekent dat er volop onderzoek aan de gang is en er met de regelmaat van de klok innovaties worden gelanceerd, waardoor je als consument almaar meer kansen krijgt om te switchen naar duurzame manieren om te verwarmen. Je hoeft je bestaande stookolie-installatie niet van de ene dag op de andere te vervangen, maar maakt er bijvoorbeeld een hybride installatie van door er een warmtepomp of een zonneboiler op aan te sluiten. Overstappen naar koolstofarme brandstoffen is binnenkort evengoed een mogelijkheid, want die kun je gebruiken met slechts kleine aanpassingen aan je bestaande installatie. Bovendien laten deze hernieuwbare brandstoffen zich prima mengen met stookolie voor een geleidelijke overgang. Een multi-energievat past perfect in dat plaatje. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit opslagvaten voor verschillende soorten energie. Ontdek er alles over!

Wat is een multi-energievat precies?

Een multi-energievat bestaat uit verschillende waterlagen, gescheiden door een stratificatieplaat. Afhankelijk van de beste vertrektemperatuur voor het afgiftesysteem kiest het vat voor een hogere (warmere) of een lagere (koudere) laag. Zo haal je onder in het vat water op lagere temperatuur voor je vloerverwarming en bovenin warm water voor je radiatoren. Wil je, om maar iets te zeggen, enkel je zwembad opwarmen en niet de volledige ruimte, dan volstaat het om alleen het onderste gedeelte van het opslagvat te gebruiken, waardoor je heel wat energie bespaart.

Flexibiliteit troef

Als je de trotse eigenaar bent van een multi-energievat of een multifunctioneel energievat, dan maakt het niet uit of de energie die je wil opslaan nu afkomstig is van de zon, van je warmtepomp of van nog een heel andere energiebron. In het vat bewaar je de warmte gewoon tot je ze nodig hebt en daarna laat je ze bijvoorbeeld naar je radiatoren stromen of verwarm je er je sanitair warm water mee.

Dankzij een multifunctioneel energievat kun je de evoluties op het vlak van duurzame energie dus moeiteloos volgen, want je opslagvat past zich aan verschillende soorten energie aan. Je hoeft niet telkens te investeren in een nieuwe energiebuffer zodra er een betere optie op de markt komt én je kunt stapsgewijs aanpassingen doen aan je bestaande installatie dankzij de verschillende aansluitingsmogelijkheden. Heb je bijvoorbeeld nog geen thermische zonnecollectoren, maar wil je die op termijn wel toevoegen? Dat kan perfect, zodat je je investeringen kunt spreiden in de tijd.

Tal van combinaties mogelijk

Een multifunctioneel energievat laat bijzonder veel combinaties toe, zowel aan de bron- als de afgiftezijde. Wat dat eerste betreft, zijn thermische zonnecollectoren, stookolie- en gascondensatieketels, warmtepompen, cv-haarden, pelletkachels en elektrische weerstanden momenteel het populairst. Wat het tweede betreft (de zogenaamde ‘warmtevragers’), hebben we het vooral over vloerverwarming, ventiloconvectoren*, radiatoren, lagetemperatuurradiatoren, zwembadverwarming en de productie van sanitair warm water.

De spil: centrale regeling

De centrale regeling bepaalt voor een groot stuk het uiteindelijke rendement van je totale installatie. Net zoals een hybride installatie continu evalueert welke optie gezien de omstandigheden het zuinigst is (de warmtepomp of stookolieketel), zo waakt de centrale regeling erover dat het multifunctioneel energievat altijd de meest rendabele oplossing kiest. Je kunt bovendien de prestaties van de verschillende warmtebronnen en het verbruik van de warmteafgiftesystemen op de voet volgen. Zo weet je altijd perfect hoeveel uren je warmtepomp draaide, hoe vaak je een beroep deed op je stookolie-installatie voor de bijverwarming, enzovoort.

*Een ventiloconvector is een verwarmingstoestel opgebouwd uit een waterbatterij, een luchtfilter en een ventilator. In tegenstelling tot een radiator, die enkel statisch werkt (op basis van straling en convectie op hoge en medium watertemperatuur), kan een ventiloconvector beter en sneller verwarmen op basis van water op lage temperatuur. De verwarming gebeurt immers dynamisch omdat de ingebouwde ventilator warme of koele lucht in de ruimte brengt.

Deze berichten zijn misschien interessant