Het grote misverstand over stookolieketels doorgeprikt

Ga terug naar het overzicht
Mythes
misverstanden over stookolieketels

Over stookolie en stookolieketels doen heel wat misverstanden de ronde. Zo gaan sommige mensen ervanuit dat de overheid hen zal verplichten om afscheid te nemen van hun stookolieketel, ook als die nog perfect werkt. In dit artikel doorprikken we deze hardnekkige mythe.

Stookolieketels niet verplicht vervangen

Laat ons heel duidelijk zijn: stookolieketels blijven ook na 2020 een verstandige en energie-efficiënte investering voor bouwers en verbouwers. Het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 dat eind vorig jaar groen licht kreeg – maar nog niet in een wettekst werd gegoten – is hier glashelder over:

“Bestaande stookolieketels mogen niet meer worden vervangen door andere stookolieketels indien er in de straat mogelijkheid is om aan te sluiten op een aardgasnet, tenzij wordt aangetoond dat de stookolieketels even performant zijn als de nieuwste aardgascondensatieketels.”

In het eerste deel zijn de woorden ‘mogen’ en ‘vervangen’ belangrijk. Niemand is verplicht om zijn werkende stookolieketel te vervangen. Als je verwarmingsketel het dus nog goed doet, dan kan hij nog jaren meegaan. Om nog wat zuiniger en milieuvriendelijker te verwarmen, kun je de ketel gerust koppelen aan een zonneboiler of een warmtepomp .

Het tweede gedeelte van de formulering stelt duidelijk dat er in onze maatschappij én in de verwarmingsmix van de toekomst zeker nog een plaats blijft voor performante stookolieketels. Alle condensatieketels op mazout met een A-label zijn immers even energie-efficiënt als aardgasketels met een A-label. Ze kunnen daardoor als 100% evenwaardig worden beschouwd. De nieuwe richtlijnen van het Vlaamse Energie- en Klimaatplan verplichten dus straks niemand om af te stappen van zijn vertrouwde mazoutketel.

Raadpleeg onze lijst met performante A-label stookolieketels

3 redenen om voor een condensatiestookolieketel te kiezen

Waarom een condensatiestookolieketel ook in de toekomst nog steeds een energie-efficiënte én gebruikvriendelijke keuze is, sommen we graag nog even voor je op.   

1. Zekerheid en betaalbaarheid

Stookolie is vandaag een betrouwbare technologie die 1,6 miljoen Belgische huishoudens van energie voorziet. Bevoorradingszekerheid en betaalbaarheid zijn belangrijke troeven, maar ook energie-efficiëntie en een hoog rendement – zeker als je over een hoogrendementsketel beschikt (zoals we hierboven al uitlegden). Wist je trouwens dat een hoogrendementsketel 30% efficiënter is in verbruik en 30% minder CO2 uitstoot? Goed dus voor de portemonnee én het milieu.

2. Combineren met zonneboiler of warmtepomp

Tegelijkertijd evolueren vloeibare brandstoffen als stookolie, die gemakkelijk en veilig op te slaan zijn, van hoofdverwarming naar bufferbrandstof. Dat wil zeggen dat je ze kunt combineren met een zonneboiler of warmtepomp, zodat ze als back-up kunnen dienen wanneer er onvoldoende hernieuwbare energie aanwezig is of het elektriciteitsnet onder druk komt te staan. Deze combinaties zijn opnieuw goed voor een bijkomende CO2-reductie van respectievelijk 10% en 30%.  Bovendien houdt ze de energietransitie betaalbaar en drukt ze mogelijke elektriciteitstekorten de kop in.

3. Koolstofarm is de toekomst

Koolstofarme brandstoffen die zonder noemenswaardige aanpassing in bestaande stookolieketels kunnen worden gebruikt, zijn de toekomst. Deze brandstoffen, die bijvoorbeeld voortkomen uit plantaardige olie uit afvalstromen of op basis van groene stroom en CO2 worden aangemaakt, kunnen vandaag al de CO2-uitstoot met 80% doen dalen.

Verdere ontwikkelingen moeten ervoor zorgen dat deze brandstoffen binnenkort op grote schaal kunnen worden geproduceerd, zodat ze de klassieke brandstoffen uiteindelijk volledig vervangen. Zo wordt jouw stookolie-installatie een belangrijke schakel op weg naar een duurzame verwarmingstoekomst.

Gerelateerde berichten

Een eerste mazoutvoordeel? De prijs voor stookolie ligt niet vast: je kunt tarieven vergelijken en...
Bij de verkoop van een woning komt heel wat kijken. Lees hier alles wat je moet weten over de...