Het ene jaar is het andere niet: je energieverbruik vergelijken

Ga terug naar het overzicht
energieverbruik vergelijken

Je hebt erop gelet dat je geen energie (letterlijk) langs ramen en deuren naar buiten gooide, en toch heb je meer verbruikt dan het jaar voordien? Om te weten of dat effectief zo is, moet je je verbruik omzetten naar ‘genormaliseerd verbruik’. Want misschien was het gewoon veel kouder, en is dát de reden dat je meer verbruikt hebt (het is dan niet zo dat je installatie per se meer verbruikt heeft, ze heeft gewoon vaker of harder moeten werken). ‘Genormaliseerd verbruik’ bepalen doe je met behulp van de ‘graaddagen’. Hoor je het in Keulen donderden? Geen probleem, we leggen alles haarfijn uit.

Wat zijn graaddagen?

Graaddagen zijn ingevoerd om de verbruikte warmtehoeveelheid over een zekere periode te bepalen en het verbruik over verschillende periodes te kunnen vergelijken. Graaddagen geven een indicatie van hoe streng de winter was. Hoe hoger het aantal graaddagen, hoe kouder de winter. De graaddagen in Ukkel kom je te weten door te mailen naar clim_info@meteo.be. Ukkel werkt met graaddagen 15/15, want bij een buitentemperatuur van 15°C begin je binnen de nood te voelen om je verwarming op te zetten. De graaddagen 15/15 zijn het verschil tussen 15°C en de gemiddelde buitentemperatuur (hoe meer de buitentemperatuur daalt, hoe groter het verschil met de referentietemperatuur van 15°C). Het verschil tussen die twee temperaturen bepaalt het aantal graaddagen voor een bepaalde dag. Stel dat de temperatuur in Ukkel vandaag 10°C is, dan levert dat 5 graaddagen op (15 min 10). Is het warmer dan 15°C, dan bedraagt het aantal graaddagen nul.

Wat is mijn genormaliseerd verbruik

Een stijging of daling in je energieverbruik opgemerkt? Met de regel van drie kun je het jaarverbruik omrekenen naar dat in een ‘normaal’ klimatologisch jaar.

Een normaal klimatologisch jaar telt een bepaald aantal graaddagen. Deze tabel geeft de normale jaargraaddagen 15/15 weer voor een aantal plaatsen in België. Zo zie je meteen dat het gemiddeld kouder is in Arlon dan in Ukkel.

energieverbruik vergelijken

Hoe kunnen we deze informatie nu gebruiken om twee verbruiken te vergelijken? Door de rekenregel van drie toe te passen. Bijvoorbeeld: iemand die in Ukkel in 2016 en 2017 hetzelfde verbruik had van 2.000 liter mazout, heeft ‘genormaliseerd’ bijna 200 liter méér verbruikt in 2017 dan in 2016, want zijn verbruik had normaal gezien moeten dalen aangezien het jaar minder graaddagen telde. Dit is de berekening:

 

2016

2017

Mazoutverbruik

2.000 liter

2.000 liter

Graaddagen

1.947

1.780 

Normaal aantal graaddagen

1.913

1.913

Genormaliseerd verbruik (mazoutverbruik gedeeld door graaddagen en maal normaal aantal graaddagen)

1.965 liter

2.149 liter

Moraal van het verhaal: als je je verbruik over een periode objectief wil evalueren, móet je met graaddagen werken!

Gerelateerde berichten

Uit de energie-enquête van Informazout blijkt dat de interesse in hybride warmtepompen stijgt. Dit...
Heb jij al thermostatische kranen op je radiatoren? Ze leveren je heel wat voordeel op, want je...