Je hebt erop gelet dat je geen energie (letterlijk) langs ramen en deuren naar buiten gooide, en toch heb je meer verbruikt dan het jaar voordien? Om te weten of dat effectief zo is, moet je je verbruik omzetten naar ‘genormaliseerd verbruik’. Want misschien was het gewoon veel kouder, en is dát de reden dat je meer verbruikt hebt (het is dan niet zo dat je installatie per se meer verbruikt heeft, ze heeft gewoon vaker of harder moeten werken). ‘Genormaliseerd verbruik’ bepalen doe je met behulp van de ‘graaddagen’. Hoor je het in Keulen donderden? Geen probleem, we leggen alles haarfijn uit.

Wat zijn graaddagen?

Graaddagen zijn ingevoerd om de verbruikte warmtehoeveelheid over een zekere periode te bepalen en het verbruik over verschillende periodes te kunnen vergelijken. Graaddagen geven een indicatie van hoe streng de winter was. Hoe hoger het aantal graaddagen, hoe kouder de winter. De graaddagen in Ukkel kom je te weten door te mailen naar clim_info@meteo.be. Ukkel werkt met graaddagen 15/15, want bij een buitentemperatuur van 15°C begin je binnen de nood te voelen om je verwarming op te zetten. De graaddagen 15/15 zijn het verschil tussen 15°C en de gemiddelde buitentemperatuur (hoe meer de buitentemperatuur daalt, hoe groter het verschil met de referentietemperatuur van 15°C). Het verschil tussen die twee temperaturen bepaalt het aantal graaddagen voor een bepaalde dag. Stel dat de temperatuur in Ukkel vandaag 10°C is, dan levert dat 5 graaddagen op (15 min 10). Is het warmer dan 15°C, dan bedraagt het aantal graaddagen nul.

Wat is mijn genormaliseerd verbruik

Een stijging of daling in je energieverbruik opgemerkt? Met de regel van drie kun je het jaarverbruik omrekenen naar dat in een ‘normaal’ klimatologisch jaar.

Een normaal klimatologisch jaar telt een bepaald aantal graaddagen. Deze tabel geeft de normale jaargraaddagen 15/15 weer voor een aantal plaatsen in België. Zo zie je meteen dat het gemiddeld kouder is in Arlon dan in Ukkel.

Deze berichten zijn misschien interessant