Veel mensen denken dat een verwarmingsketel op stookolie altijd verluchting en een traditionele schoorsteen nodig heeft. Ben jij een van hen? Dan is het tijd om dat beeld bij te stellen, want het klopt niet. De nieuwere modellen stookolieketels kunnen namelijk perfect zonder een traditionele schoorsteen, omdat ze de lucht rechtstreeks van buiten aanzuigen. Een woordje uitleg!

De aanvoer van verbrandingslucht zonder klassieke schoorsteen

Hoe werkt dat dan, zo’n ketel die niet op een schoorsteen wordt aangesloten? De aanvoer van verbrandingslucht kan in dat geval op twee manieren gebeuren:

  • Ofwel wordt de lucht die nodig is voor de verbranding rechtstreeks aangezogen in de ruimte waarin de ketel staat, en worden de verbrandingsgassen afgevoerd via een enkelwandige buis,
  • Ofwel wordt de nodige lucht aangezogen via een concentrische buis (dat is de buitenste buis; de binnenste buis dient om de verbrandingsgassen af te voeren). Deze buitenlucht warmt op door de verbrandingsgassen die worden afgevoerd via de binnenste buis.

Minimaal risico op CO-vergiftiging

Stookolie-installaties zijn 100% veilig. Mazout ontploft niet, en de kans op CO-vergiftiging is zo goed als onbestaande. CO ontstaat namelijk bij een slechte verbranding, en zoiets gaat bij een mazoutketel nooit onopgemerkt voorbij. Slecht mazoutverbranding gaat immers gepaard met rook- en roetontwikkeling, waardoor je installatie sowieso in storing gaat. Bovendien ruik je het meteen, zodat je jezelf altijd tijdig in veiligheid kunt brengen. De risico’s van verwarmen op mazout zijn met andere woorden uiterst beperkt!

Optimale werking door onderhoud

Bang dat je verwarmingstoestel in panne valt of oververhit raakt? Dankzij het jaarlijkse onderhoud van de stookolieketel en -brander hoef je je absoluut geen zorgen te maken. Zo’n periodieke check garandeert niet alleen een optimale werking, waardoor de uitstoot tot een minimum wordt beperkt, het is bovendien wettelijk verplicht.

Deze berichten zijn misschien interessant