Belgen zijn prijsbewuste beestjes. Maar liefst 59% van onze landgenoten laat hun aankopen afhangen van de prijs- kwaliteitsverhouding. Logisch, denk je? Toch ligt dat percentage opmerkelijk hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 53%. Dat je prijzen vergelijkt wanneer je voor je wekelijkse boodschappen naar de supermarkt trekt, is niet meer dan normaal. En ook wanneer je mazout moet bestellen, wil je natuurlijk niet meer betalen dan nodig is. Je koopt het liefst goedkope mazout, zonder aan kwaliteit in te boeten.

1.Goedkope mazout = op het juiste moment bestellen

Het beste wat je kunt doen als je op zoek bent naar goedkope mazout, is de stookolieprijs in de gaten houden via onze prijspagina. Naast de actuele stookolieprijs vind je daar ook reeds de mazoutprijs van ’s anderendaags, in de tabel onder de grafiek. Zo kun je op het juiste moment mazout te bestellen: precies wanneer de mazoutprijs laag staat. Maar wacht niet té lang om stookolie te bestellen. Je aankoop uitstellen en uitstellen, tot je geen druppel mazout meer in je tank hebt, is slecht voor je installatie. Leidingen kunnen zich in dat geval vol lucht zuigen, terwijl je sproeiers en filters verstoppen door het bezinksel dat erin kruipt. Bovendien is het onderste uit de kan willen halen financieel niet per se voordelig, want dan moet je misschien noodgedwongen een bestelling plaatsen op een moment dat de prijzen net een hoge vlucht nemen.

2.Leveranciers vergelijken op zoek naar de goedkoopste mazout

Als je verwarmt met stookolie, bestel je je energie aan een prijs die je vooraf kent. De stookolieprijs is namelijk wettelijk bepaald. Je bent bovendien niet gebonden aan een bepaalde energieleverancier (bij gas- en elektriciteitscontracten is dat wel zo). Je kunt met andere woorden voor elke levering van leverancier wisselen, en misschien loont het wel de moeite om bij verschillende partijen de mazoutprijs op te vragen en te vergelijken. Hoewel leveranciers de officiële maximumprijs voor stookolie niet mogen overschrijden (tenzij bijvoorbeeld voor spoedleveringen), is de markt vrij en hebben de leveranciers de keuze om hun stookolie aan lagere prijzen te verkopen.

Toch valt er ook veel te zeggen voor een vertrouwde leverancier op wie je voor elke levering een beroep doet. Hij of zij weet perfect waar hij moet zijn en kent jou en je tank. Hij weet waarop hij moet letten en je hoeft er niet eens voor thuis te blijven. Hij kan je ook advies geven bij wie je terecht kunt voor je tankcontrole.  Sommige leveranciers staan namelijk zelf in voor die controle, terwijl anderen samenwerken met externe firma’s.

3.Minstens 2000 liter stookolie bestellen

Als je meer dan 2.000 liter in je tank kwijt kunt, dan ben je ook goedkoper af dan voor een levering van minder dan 2.000 liter. De officiële prijs van mazout is namelijk lager als je die hoeveelheid ineens kunt bestellen.

4.Geen appelen met peren vergelijken

Overweeg je te besparen door de goedkoopste mazout op de markt te bestellen? Dat is natuurlijk een optie, maar weet dat de grote merken de laatste jaren stookolie op de markt brengen met additieven die tal van voordelen garanderen, zoals een betere verbranding, minder snelle verontreiniging van het verwarmingselement, en een lager verbruik en een lagere uitstoot. Het onderhoud van de stookolieketel wordt er bovendien mee vergemakkelijkt. Op de langere termijn doe je met de goedkoopste mazout om die reden dus misschien niet de beste zaak.

Deze berichten zijn misschien interessant