Dat je je badkamer maar beter goed verlucht na het douchen of baden, weet wellicht iedereen. Om te vermijden dat je tegels of plafond na verloop van tijd bezaaid zijn met schimmelsporen, doet je automatische ventilatie ijverig zijn werk of gooi je zelf je badkamerraampje na elke douchebeurt open, zodat die vervelende damp kan ontsnappen. Dat spreekt allemaal voor zich. Maar… wist je dat een goede verluchting even belangrijk is in de ruimte waar je stookolieketel staat? Lees verder om te ontdekken waarom, en maak kennis met de concepten ‘onderverluchting’ en bovenverluchting’! 

Algemene regel 

Zonder zuurstof kun je geen vuur maken. Veel woningen zijn uitgerust met een stookolieketel die als B-ketel opgesteld is. Dat wil zeggen dat hij de lucht gebruikt uit de ruimte waar hij staat. In dat geval moet hij een goede onderverluchting hebben – een lage ventilatie die luchtverversing garandeert. Deze opening zorgt met andere woorden voor de toevoer van nieuwe verbrandingslucht. Daarnaast is een goede bovenverluchting evenzeer een must, of een hoge ventilatie die voor de afvoer van de ‘gebruikte’ lucht zorgt. Dit is nodig om oververhitting van het verwarmingstoestel te vermijden en om te voorkomen dat ‘bedorven lucht’ zich opstapelt in de stookruimte. De doorsnede van de lage ventilatie is idealiter dubbel zo groot als die van de hoge ventilatie.   

Vermijd CO-vergiftiging 

Stookolie-installaties zijn 100% veilig: mazout ontploft niet en bovendien veroorzaken stookolieketels bijna geen CO-vergiftiging. Het gevaarlijke en giftige CO-gas ontstaat namelijk bij een slechte verbranding en dat gaat – in het geval van een stookolieketel – meestal gepaard met rook- en roetontwikkeling. Als die tekenen zich voordoen, gaat een installatie in storing, waardoor het risico op CO-intoxicatie zo goed als onbestaande is.  

Jaarlijks onderhoud: een must 

Om een optimale werking te garanderen en de uitstoot van verbrandingsgassen te beperken, moet je je stookolieketel en -brander jaarlijks laten onderhouden. Dit is overigens ook bij wet verplicht. 

Deze berichten zijn misschien interessant