
Als je je woning wil verwarmen (en dat moet je wel, aangezien we in ons land niet meteen gezegend zijn met tropische temperaturen), heb je verschillende opties. Wie kiest voor mazout, trakteert zichzelf op heel wat vrijheden, waaronder de mogelijkheid tot een gespreide betaling. “Mijn mazout, mijn vrijheid”? Hier lees je waarom die slogan zo toepasselijk is.
Vrijheid op het vlak van leverancier en contract
Ten eerste levert mazout je de nodige vrijheid op omdat je je mazoutleverancier helemaal zelf kunt kiezen. Meer nog, als je zou willen, kun je zelfs voor elke nieuwe bestelling een nieuwe leverancier aanspreken. Wie echt het onderste uit de kan wil, bekijkt met andere woorden telkens opnieuw het marktaanbod en beslist op basis daarvan met wie hij in zee gaat. Bovendien sluit je geen contract af. Je gaat dus geen verbintenis aan op de lange termijn en vermijdt elke vorm van administratieve rompslomp.
Zelf je voorraad beheren en een duidelijke literprijs
Je wacht beter niet tot je je volledige stookolievoorraad hebt uitgeput om een nieuwe bestelling te plaatsen: gebruik je mazoutreservoir liever als een buffer. Zo kun je mogelijke prijspieken overbruggen en slim inspelen op prijsdalingen door net op het goede moment je reservoir te laten bijvullen. Je kiest bovendien niet alleen wanneer je bestelt, maar ook hoeveel liter je bestelt. Je komt ook nooit voor verrassingen te staan: je kent de literprijs en weet dus op voorhand exact hoeveel je moet betalen. Geen gedoe met speciale tarieven of onbegrijpelijke facturen.
Gespreid betalen: financieel comfort
Verder kun je als mazoutgebruiker kiezen voor een gespreide betaling, zodat je niet meteen een grote som geld moet neerleggen bij de levering (al kun je dat natuurlijk wél doen als je verkiest om meteen van de betaling verlost te zijn, zodat je er nadien niet meer aan hoeft te denken). Je maandbijdrage wordt dan berekend op basis van je geschatte jaarverbruik. Wat dat voor jou zou betekenen? Dat kan je hier simpelweg berekenen met onze onlinetool.
Let op: er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan het systeem van gespreide betaling. Zo moet je eerste levering minstens 1.000 liter bedragen, en betaal je voor deze eerste levering de helft onmiddellijk en enkel de rest van het bedrag in maandelijkse schijven (vanaf levering twee kun je wel het hele bedrag in maandelijkse schijven betalen en is deze 50%-regel niet meer van toepassing). Tot slot moet je voor dit systeem een contract afsluiten.
Blijk je op het einde van het jaar minder verbruikt te hebben dan oorspronkelijk geschat? Dan wordt het verschil gewoon verrekend met het jaar daarop.
Je krijgt waarvoor je betaalt
Tot slot is stookolie een brandstof die een gegarandeerde calorische warmte afgeeft, zodat je krijgt waarvoor je betaalt. De vrachtwagens die jouw stookolie transporteren, zijn uitgerust met een systeem van temperatuurcompensatie: bij levering krijg je dus altijd de juiste hoeveelheid ‘energie’, onafhankelijk van de temperatuur van de brandstof bij levering.