We zijn allemaal meer bezig met de opwarming van de aarde en op zoek naar manieren om energie te besparen. Misschien wil ook jij duurzamer verwarmen? Dan heb je heel wat opties, van (extra) isoleren tot je mazoutinstallatie combineren met een hernieuwbare energiebron (hybride verwarming). Maar voordat je je mazoutverbruik doet dalen, weet je wellicht graag of je nu veel of weinig verbruikt. In dit artikel zoomen we in op het gemiddelde mazoutverbruik, zodat jij te weten komt of je nu wel of (nog) niet goed bezig bent.

Het gemiddelde mazoutverbruik

Je mazoutverbruik hangt van heel wat factoren af, zoals de grootte van je woning, het feit of ze tegen andere huizen is gebouwd of niet, en of ze al dan niet goed geïsoleerd is. Daarom geeft Leefmilieu Brussel verschillende richtcijfers voor de energiebehoefte voor verwarming per m², afhankelijk van onder meer de isolatiegraad van je woning en het type bebouwing.

Energiebehoefte per m2

 

Open bebouwing

Halfopen bebouwing

Rijwoning

Recente, goed geïsoleerde woning

 

Tot 65 kWh

 

Tot 60 kWh

 

Tot 50 kWh

 

Gerenoveerde woning (geïsoleerd dak en dubbele beglazing)

 

Van 65 tot 130 kWh

 

Van 60 tot 115 kWh

 

Van 50 tot 100 kWh

 

Licht gerenoveerde oude woning (geïsoleerd dak of dubbele beglazing)

 

Van 130 tot 195 kWh

 

Van 115 tot 175 kWh

 

Van 100 tot 150 kWh

 

Niet gerenoveerde oude woning

 

Van 195 tot 260 kWh

 

Van 195 tot 260 kWh

 

Van 150 tot 200 kWh

 

 

Als je weet dat 1 liter mazout een calorische waarde heeft van 10 kWh, dan kun je de gegevens uit de tabel eenvoudig omrekenen om het mazoutverbruik te kennen. Een voorbeeld maakt dit snel duidelijk. Voor een licht gerenoveerde oude rijwoning (met geïsoleerde dak en dubbele beglazing) zal het gemiddeld mazoutverbruik liggen tussen 15.000 kWh (150 x 100) of 1.500 liter en 22.500 KWh (150 x 150) of 2.250 liter.  

Vergelijk je mazoutverbruik

Een andere manier om te weten of je een normaal verbruik hebt of niet, is door onze test te doen. Aan de hand van informatie zoals het bouwjaar van je woning, de bewoonbare oppervlakte, de dikte van je dak-, gevel- en vloerisolatie, het type beglazing, het type stookolie-installatie en je jaarlijks verbruik (als je dat kent) kom je te weten of je meer of minder consumeert dan de meeste andere mensen in een vergelijkbare situatie. Met een vergelijkbare situatie bedoelen we niet alleen eenzelfde soort woning en eenzelfde stookolie-installatie, maar ook dezelfde gezinssamenstelling.

Mazout besparen

We haalden in onze inleiding het belang van isolatie al aan, en de mogelijkheid om met hernieuwbare energie te werken, zoals bijvoorbeeld thermische zonnecollectoren voor de productie van je sanitair warm water. Maar hoe is het met je stookolie-installatie zelf gesteld? Door een ketel van twintig jaar of ouder te vervangen door een energiezuiniger en efficiënter exemplaar – een hoogrendements- of condensatieketel op mazout – haal je je gemiddeld mazoutverbruik sowieso aanzienlijk naar omlaag!

Deze berichten zijn misschien interessant