
Gas en mazout worden vaak met elkaar vergeleken. Er is dan ook al heel wat inkt gevloeid over wat nu de meest duurzame, de meest voordelige, of de meest milieuvriendelijke optie zou zijn. In dit artikel wegen we de twee brandstoffen tegen elkaar af, rekening houdend met alle factoren. Op het vlak van milieuvriendelijkheid betekent dat bijvoorbeeld dat we niet alleen focussen op de broeikasgassen die vrijkomen bij verbranding, maar gedurende de volledige levenscyclus van de brandstof. Volg even mee.
Broeikasgassen: gas of mazout?
Van aardgas wordt vaak gedacht dat het minder CO2 uitstoot dan stookolie. Dat klopt als je je enkel over de eindverbranding buigt, maar om een correct beeld te krijgen, moeten we de periode van ontginning tot en met eindverbranding in rekening nemen. En wat blijkt dan? Aardgas stuurt 20% meer broeikasgassen de lucht in dan stookolie. Bij het winnen van aardgas komen er namelijk grote hoeveelheden methaan in de atmosfeer terecht. Methaan is het hoofdbestanddeel van aardgas en véél schadelijker dan CO2.
De levensduur van de installatie: mazout gaat langer mee
Voor wie duurzaam wil verwarmen is ook de levensduur van zijn of haar installatie belangrijk. Gascondensatieketels zijn meestal wandketels uit aluminium of inox, en die gaan beduidend minder lang mee dan stookolieketels uit staal of gietijzer die op de grond staan. Als je het zo bekijkt, zijn gas- en stookolieketels dus perfect aan elkaar gewaagd.
Efficiëntie: ketel met A-label op stookolie of gas = even zuinig
Tot slot kunnen we gas en stookolie vergelijken op het vlak van efficiëntie. Beide brandstoffen behalen nuttige rendementen tot 98% Hs, wat betekent dat jij als consument de totaal gefactureerde energie quasi volledig in warmte kunt omzetten. Bovendien overstijgt de efficiëntie van stookoliesystemen ruim die van verwarmingssystemen met andere brandstoffen, zoals bijvoorbeeld pellets. Stookolieketels zijn intussen ook enorm geëvolueerd, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen tot een minimum beperkt blijft. Zo zullen er vrijwel geen CO en stof in de lucht terechtkomen, terwijl er ook nagenoeg geen roetuitstoot meer is.
Conclusie? Vanuit efficiëntieperspectief mogen we verwarmingsbronnen op aardgas niet bevoordelen ten opzichte van verwarmingssystemen op stookolie.