Wist je dat tot 20 procent van je energieverbruik gaat naar het opwarmen van je sanitair warm water? Da’s niet onlogisch, want je zet je boiler vaak aan het werk. Je hebt niet alleen warm water nodig om jezelf te wassen, maar ook je kleren en je servies. Door zuinig om te springen met sanitair warm water, bespaar je heel wat! Bovendien help je zo de waterreserves in ons land op peil houden. We geven je vier haalbare tips.

1. Minder, korter en kouder douchen

Vier vijfde van je sanitair warm water gaat naar je dagelijkse wasbeurt. Douchen is beter dan een bad nemen, want dan verbruik je per keer zo’n 70 liter minder water. Je bespaart extra door zo kort mogelijk onder de douche te blijven staan: drie tot vijf minuten is lang genoeg om je grondig te wassen.

Daarnaast telt ook de watertemperatuur. Een hete douche droogt je huid uit én het kost meer energie. Douchen op lichaamstemperatuur (zo’n 37 °C) is meer dan voldoende.

2. Installeer een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop laat ongeveer de helft minder water door dan een standaard exemplaar. Het gaat over ongeveer 8 liter per minuut versus zo’n 16 liter per minuut. Zo bespaart een gemiddeld huishouden jaarlijks tot 45 euro op de energiekosten met een degelijke waterbesparende kop,[1] [2] [3]  terwijl je dit accessoire al voor zo’n 20 euro koopt. Daarnaast bestaan er douchethermostaten met ecostand.

Met het oog op een lager energie- en waterverbruik is een regendouche sowieso een slecht idee. 

3.Schakel de ecostand voor sanitair warm water in

Ook een cv-ketel met voorraadvat voor sanitair warm water heeft meestal een ecostand of een zomer/winter-stand. De ketel blijft dan niet de hele tijd op temperatuur, maar verwarmt enkel het sanitair warm water dat je uit het voorraadvat hebt gebruikt.

4. Was je kleren op een lage temperatuur

Je kleren wassen op 30 graden is de helft goedkoper dan wassen op 60 graden, en een kwart voordeliger dan op 40 graden. Dat zijn straffe cijfers. Kies gerust een hogere temperatuur voor handdoeken en lakens, maar voor ander wasgoed is dat zeker niet nodig. Zijn je kleren vuiler dan gewoonlijk? Ga dan voor een ecoprogramma: je wasmachine doet er iets langer over, maar de temperatuur blijft beperkt.

Meer besparen? Ga voor een zonneboiler

Door je dagelijkse gewoontes aan te passen, daalt je energiefactuur aanzienlijk. Mag het voor jou nog ietsje meer zijn en ben je bereid om grotere inspanningen te leveren? Dan is een zonneboiler misschien iets voor jou! Die verwarmt je sanitair warm water met de warmte van de zon. Lees onze handige gids over de combinatie van een mazoutketel en een zonneboiler of ontdek meer over de werking op onze blog.

Deze berichten zijn misschien interessant