Heb jij zonnepanelen op je dak liggen? Of ben je van plan om er te laten installeren? Dat is sowieso een goed idee, want je doet er het milieu en je eigen portemonnee een groot plezier mee. Maar let op, niet alles wat je hoort over zonne-energie is waar. We zetten voor jou zes feiten en fabels op een rij.

1. Feit: de waarde van je woning stijgt

Het EPC-label of de energiescore van een woning wordt een steeds belangrijkere troef op de vastgoedmarkt. Toekomstgericht wonen betekent nu eenmaal ook energie-efficiënt wonen. Huizen en appartementen met een goede EPC-score (dat wil zeggen: een energielabel A of B ) raken zo sneller en voor een hogere prijs verkocht.

Goed nieuws: fotovoltaïsche of thermische zonnepanelen verbeteren de EPC-score van je woning aanzienlijk, want ze maken efficiënt gebruik van de gratis energie van de zon. Hoe meer vierkante meters aan zonnepanelen je installeert, hoe beter je EPC.

  • Fotovoltaïsche zonnepanelen dekken in de eerste plaats je ‘gewone’ elektriciteitsverbruik. Heb je nog plaats over op je dak? Dan kunnen extra zonnepanelen stroom leveren voor je hybride warmtepomp.
  • Thermische zonnepanelen nemen minder plek in. Met de warmte die ze produceren, verwarm je je sanitair warm water in een zonneboiler.

Natuurlijk is elke woning verschillend qua oriëntatie, soort dak, binnenruimtes, … Die factoren bepalen dan ook op welke manier jij zonne-energie het best kunt inzetten.

2. Fabel: de zon schijnt te weinig

“In België is er toch veel te weinig zon?”, “Zonnepanelen werken alleen maar in de zomer”, … Uitspraken zoals deze heb je vast al gehoord, maar mag je voorgoed naast je neerleggen. Zonnepanelen werken namelijk op licht, niet op warmte. Ook op koude, bewolkte dagen wekken ze dus energie op. Wat wel klopt: in de lente en de zomer leveren je zonnepanelen de meeste energie op, omdat er dan meer lichturen per dag zijn. 

3. Feit: je krijgt een premie voor zonne-energie

Tegen 2030 wil Vlaanderen 40 procent minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 2005. Daarom worden inspanningen om meer groene energie te gebruiken beloond. Zo betaal je tot eind 2023 geen 21 procent maar slechts 6 procent btw op de plaatsing van zonnepanelen.

Daarnaast krijg je van Fluvius een premie als je na 1 januari 2021 zonnepanelen liet installeren. Kies je voor een warmtepomp- of zonneboiler? Dan kom je in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie. Ontdek meer over de mogelijke premies voor energiebesparende maatregelen.

4. Fabel: zonnepanelen vragen veel onderhoud

Ben je bang dat je veel tijd of geld moet spenderen aan het onderhoud van je zonnepanelen? Dat hoeft gelukkig niet. De meeste zonnepanelen staan schuin op je dak, waardoor het regenwater het meeste vuil vanzelf wegspoelt. Ook de wind zorgt ervoor dat opgedroogd vuil en bladeren van je panelen waaien. Tot slot hebben kwaliteitsvolle zonnepanelen een vuilafstotende beschermlaag.

Al zijn je zonnepanelen niet helemaal onderhoudsvrij. Sneeuw en hardnekkig vuil – zoals mos, vogelpoep of takken – blijven makkelijker liggen en kunnen het rendement van je installatie beïnvloeden. Hou dit dus in de gaten.

5. Fabel: de technologie staat nog niet op punt

Aan de technologie van zonnepanelen wordt continu gesleuteld om ze nog beter en efficiënter maken, maar ook vandaag is zonne-energie al heel rendabel. Wacht je nog langer, dan verlies je meer geld: de extra winst die de betere kwaliteit je later oplevert, weegt niet op tegen de besparing die je momenteel misloopt.

6. Feit: je bespaart een hoop geld

Met fotovoltaïsche zonnepanelen wek je je eigen stroom op, die je dus niet meer van het elektriciteitsnet hoeft af te nemen en te betalen. Tegenwoordig heb je je zonnepanelen op minder dan acht jaar tijd terugverdiend. Houden de hoge energieprijzen nog langer aan, dan is dat zelfs maar vier jaar. Met de opgewekte elektriciteit van je fotovoltaïsche zonnepanelen kan bovendien (vaak deels) je hybride warmtepomp aansturen en met de warmte van je thermische zonnepanelen kan je sanitair warm water te produceren in een zonneboiler. Dan bespaar je nog extra op je verwarmingskosten.

Wil je meer weten over de slimme combinatie van een mazoutketel en een zonneboiler? Download onze gratis gids

Deze berichten zijn misschien interessant