De federale en regionale regeringen hebben ambitieuze plannen om de uitstoot van broeikasgassen in te perken en energie tegelijk beschikbaar en betaalbaar te houden voor iedereen. Hernieuwbare energie is daarbij een belangrijke piste. Toch stoot die op enkele hindernissen, zoals het gebrek aan ruimte, het feit dat heel wat huiseigenaars weigerachtig staan ten opzichte van bijvoorbeeld een windmolen ‘in hun achtertuin’, de onvoorspelbaarheid van de energiebronnen en de technologie voor opslag die nog niet op punt staat. Hernieuwbare vloeibare brandstoffen bieden bevoorradingszekerheid én zijn betaalbaar. Ontdek in dit artikel hoe ze ons helpen om de energietransitie waar te maken!

De weg effenen voor een CO2-arme toekomst

Door je oude stookolieketel te vervangen door een hoogrendementsketel bereik je 30% meer efficiëntie en 30% minder uitstoot. Maar qua uitstoot zijn er nóg verbeteringen mogelijk, en dat is wat de nieuwe vloeibare brandstoffen zo interessant maakt. Het onderzoek naar koolstofarme brandstoffen is nog in volle gang, maar alternatieve synthetische vloeibare brandstoffen, zoals met waterstof behandelde plantaardige olie (HVO) uit rest- of afvalstromen, doen de CO2-uitstoot op dit moment al met 90% dalen. De sector is met andere woorden in volle evolutie!

Alle voordelen van stookolie

De nieuwe brandstoffen omzeilen de nadelen van een koolstofhoudend product, maar hebben wél alle voordelen van stookolie:

  • Ze zijn permanent beschikbaar.
  • Ze laten je vrij in zee te gaan met de leverancier van jouw keuze.
  • Ze zijn makkelijk te transporteren.
  • Ze zijn uiterst veilig op te slaan.

Vlotte aansluiting op je huidige installatie

Tot slot is een vlotte, stelselmatige integratie mogelijk, want alternatieve synthetische vloeibare brandstoffen vereisen bijna geen aanpassingen aan je huidige verwarmingsinstallatie: je kunt ze gewoon gebruiken in je bestaande stookolie-installatie. Als je de switch maakt, sta je dus niet voor extra kosten.

Deze berichten zijn misschien interessant