Energietransitie niet haalbaar zonder diverse energiemix

Ga terug naar het overzicht
Om de energietransitie haalbaar te maken, moeten we verschillende energiebronnen in de mix gooien

Klimaatverandering: we kunnen er niet meer omheen. In België zijn gebouwen momenteel verantwoordelijk voor 28% van de totale CO2-uitstoot. Daarom wordt de overstap naar duurzame(re) verwarming steeds dringender.

Bij Informazout volgen we de evoluties in de energietransitie al langer op de voet, maar we blijven graag bijleren. Na de studiedag Climate & Energies for the Future was de conclusie duidelijk: enkel elektrificatie, via bijvoorbeeld warmtepompen, is niet voldoende. Ook wij pleiten ervoor om meerdere oplossingen en energiebronnen in de mix te brengen, zoals koolstofarme vloeibare brandstoffen.

De en-en-aanpak van de energietransitie

Om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken, moeten we verder kijken dan elektrische verwarmingsoplossingen. Een ambitieus doel vraagt grote inspanningen, maar die zijn weinig waard als ze niet haalbaar zijn. Alleen als we zo veel mogelijk Europeanen meekrijgen, kunnen we leven, werken en verwarmen zonder schadelijk effect op het klimaat.

VIVES Technology en BtecCH (het Belgian Technology Center for Cooling & Heating) brachten een honderdtal verwarmings- en energiespecialisten samen om open en objectief van gedachten te wisselen. Volgens Marc Decat, organisator van deze interessante studiedag, is de energietransitie een en-en-verhaal. Er zijn namelijk drie belangrijke tussenstappen:

  1. Verbruik verminderen, maar comfort behouden
  2. Inzetten op hybride verwarming
  3. Biobrandstoffen een kans geven als alternatief voor fossiele brandstoffen

Wie Informazout kent, weet dat wij achter dit standpunt staan. Een diverse mix van oplossingen en technologieën is de haalbaarste weg naar een klimaatneutrale maatschappij. Ons advies is dan ook:

De rol van vloeibare koolstofarme brandstoffen

Koolstofarme vloeibare brandstoffen zoals HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) en FAME (Fatty Acid Methyl Ester) doen het uitstekend in stookolieketels. De ketels zelf zijn niet ‘fossiel’: als je een groenere brandstof gebruikt, daalt de uitstoot meteen.

Testresultaten tonen dat mengsels van 30% HVO en 70% mazout, 50% HVO en 50% stookolie of zelfs 100% HVO (!) zonder problemen werken in bestaande stookolieketels.

Ook mixen met 20% FAME zijn compatibel met traditionele ketels, en in Frankrijk kunnen huishoudens al verwarmen op stookolie gemengd met 30% FAME. Lees meer over biobrandstof in Frankrijk.

Klaar voor de verwarming van de toekomst

De studiedag Climate & Energies for the Future bevestigt dat de energietransitie een gedeelde verantwoordelijkheid is, maar met hybride verwarmingsinstallaties en nieuwe vloeibare brandstoffen zijn we klaar voor de verwarming van morgen!

Van mazout naar koolstofarme brandstoffen: download onze gids

Wil je meer weten over HVO, FAME of andere hernieuwbare brandstoffen? Download onze gratis gids over koolstofarme brandstoffen. Daarin werpen we een blik op het productieproces, de duurzaamheidsfactor en hoe je de overgangsperiode slim kunt overbruggen.

Gerelateerde berichten

In buurland Frankrijk is de biobrandstof F30 al beschikbaar voor verwarming. Deze mix van stookolie...
Een warmtepompboiler is een soort lucht/water-warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt om zo...